4 jel, hogy gyengék a csontjaink

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. december 21.

Nem kell addig várnunk, hogy visszatérő vendégek legyünk a baleseti sebészeten a gyakori csonttörések miatt! Az alábbi apró tünetek mind-mind arra hívják fel a figyelmünket, hogy csontjaink erősítésre szorulnak.

Repedezett körmök

Több tanulmány is alátámasztotta, hogy azoknak, akiknek a körmeiben alacsony a kollagén szintje, általában a csontjaival is ugyanez a helyzet. Ráadásul a függőleges irányban barázdált körmök alacsony kalciumszintre is utalhatnak, ez az ásványi anyag márpedig a csontok fontos építőeleme.

 

Ínyösszehúzódás

Ha az állkapocs csontállománya meggyengül, az íny elválhat a fogaktól és visszahúzódhat – emiatt akár egy-két fogat is elveszíthetünk. Ez szintén a csontozattal kapcsolatos problémák előjele, felmérések igazolják ugyanis, hogy a csontritkulásban szenvedő nők körében háromszor gyakoribb a fogvesztés.

 

Gyenge szorítás

Nehézkesen tudjuk ökölbe szorítani a kezünket, nem tudunk rátámaszkodni felálláskor vagy problémát okoz az ajtógomb elfordítása – ezek mind-mind arra utaló jelek, hogy a csontjainkban van a hiba. Kutatások szerint azoknak, akiknek lecsökken a csontsűrűségük, az izomzatuk és az egyensúlyérzékük is romlik.

 

Szapora szívverés

A szívverésünk árulkodik az edzettségi állapotunkról, azt pedig már tudjuk, hogy a rendszeres edzés elengedhetetlen az egészséges csontozat fenntartásához. A legtöbb ember szívverése nyugalmi állapotban 60 és 100 közötti értéket mutat, ám a tanulmányok szerint 80 feletti érték esetében már nagyobb eséllyel számíthatunk csípő-, medence- és gerinctörésre.