Ha nem múlik a szédítő érzés

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. december 22.

A körhintáról leszállva teljesen normális, ha szédelgünk kicsit, ahogy az erős éhség is kiválthat ilyen labilis érzést – ám fontos tudni, hogy ha rendszeresen, látszólag ok nélkül visszatér a szédülés, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat.

A fül-orr-gégészek jellemzően a forgó jellegű egyensúlyvesztést értik a szédülés alatt, ezt a panaszt leggyakrabban a belsőfülben szabadon lévő kristályok okozzák. Ha ezek a fej hirtelen helyzetváltoztatása miatt elmozdulnak, az még ártalmatlan jelenség, de a napok óta fennálló szédülés hátterében már komolyabb okok állhatnak. A vérnyomás ingadozása, keringési problémák, érelmeszesedés, nyaki gerinceltérések, érszűkület, hormonális elváltozások, látászavar vagy az agyi éri rendellenes lefutása is közrejátszhat a kellemetlen panasz kialakulásában, sőt súlyos esetben a szédülés akár stroke vagy agydaganat jele is lehet. Épp ezért fontos, hogy időben szakemberhez forduljunk a problémával, aki egy alapos kivizsgálás után jó eséllyel tud majd számunkra megfelelő megoldást javasolni.

Érdekesség, hogy nem csupán fizikai, hanem lelki okai is lehetnek az imbolygó érzésnek: a szorongás, a folyamatos feszültség és a pánikrohamok is előidézhetik a szédülést. Ilyen esetben a megfelelő stresszkezelő technika elsajátítása segíthet leküzdeni a szédelgést, ez lehet sport, autogén tréning, jóga, zenehallgatás vagy -tanulás, de akár a szívünkhöz közel álló hobbi űzése is.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!