A szavatossági időn túl
Az élelmiszerek csomagolásán feltüntetett szavatossági időt sokan szentírásnak veszik, részben ezért is landol a kukában számos olyan étel és ital, ami még fogyasztható lenne.
Merthogy a lejárati idő nem azt jelenti, hogy csak addig ehető/iható az adott termék – csupán azt jelzi, hogy a megfelelő tárolási körülmények betartása mellett a gyártó addig vállal felelősséget a termék minőségéért. Így aztán ahelyett, hogy egyből megszabadulnánk a lejárt szavatosságú termékektől, érdemes meggyőződnünk róla, hogy valóban romlottak-e. Először is nézzük meg az állagát, látunk-e rajta penészfoltokat vagy bármilyen elváltozást, majd szagoljuk meg, hogy rendben van-e az illata, és ha igen, kóstoljunk bele. Ha mindent rendben találtunk, bátran elfogyaszthatjuk az ételt/italt a lejárati időn túl is. Kivételt csupán a rövid lejáratú, gyorsan romló élelmiszerek jelentenek: a nyers húsok, a nem vákuumcsomagolt felvágottak, a halak, a sajtok, valamint a pasztörizálatlan tejtermékek esetében érdemes komolyan venni a csomagoláson feltüntetett dátumot, ezekben ugyanis könnyen elszaporodhatnak az egészségre ártalmas baktériumok.