5 memóriatornáztató tipp

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. január 27.

Különböző nemzetközi tudományos tanulmányok szerint léteznek egyszerű – ugyanakkor igen meglepő – módszerek a memória tornáztatására. Egy próbát mindegyik megér!

Rágózzunk!

Vizsgálatok szerint azoknak, akik tanulás közben rágógumiznak, sokkal jobban működik a rövid távú memóriájuk. A tudományos magyarázat erre, hogy az állkapocs ismétlődő mozgása miatt élénkül az agyi vérkeringés, javul az oxigénellátottság.

 

Aludjunk eleget!

Egyrészt pihenhető, másrészt a rövid távú memóriánk a mélyalvás alatt szelektálja, majd helyezi át a fontos információkat a hosszú távú részlegbe. Ez az oka annak, hogy a napközben velünk történt, számunkra nagyon lényeges dolgokról általában álmodunk is.

 

Ne dohányozzunk!

A dohányzás rontja a rövid távú memóriánkat. Jó hír viszont, hogy a leszokás után rövid időn belül visszaáll a normális állapot.

 

Szagolgassunk rozmaringot!

Tudományos kísérletek igazolták, hogy a rozmaring olyan esszenciális olajat tartalmaz, melynek belélegzése jó hatással van a memóriánkra.

 

Fogyjunk egy kicsit!

Egy tanulmány arra is kitér, hogy a kísérletek résztvevőinek javult a rövid távú memóriájuk, miután megszabadultak 5-8 kilónyi súlyfeleslegtől.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!