Pótoljuk a K-vitamint mángolddal!
Bár hasonlít a spenóthoz, valójában a céklával van közeli rokonságban a mángold. A hatalmas zöld levelek kiváló K-vitamin-források, ám ahhoz, hogy élvezettel fogyaszthassuk, nem árt tisztában lenni vele, hogyan érdemes elkészíteni.
Bővelkedik antioxidánsokban, C- és E-vitamin-tartalma mellett karotinoidjai is elősegítik a szervezet rákbetegség elleni védekezését. Emellett gazdag magnéziumban, mangánban, káliumban, vasban és élelmi rostban, de tartalmaz rezet, kalciumot, foszfort és cinket, illetve sokféle B-vitamint is. Sőt már egyetlen tányérnyi mángoldos ételben is megtalálható a napi K-vitamin-szükségletünk háromszorosa!
Tipp:
Ha nem szeretjük a kesernyés ízt, forró vízben főzzük elő egy kicsit, majd öntsük le a főzővizét, így megszabadulhatunk az ezért felelős oxálsavtól. A spenóttal ellentétben párolva vagy dinsztelve nem igazán finom.