5 vesekőre utaló jel

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 18.

Ártalmatlannak tűnhetnek, de vegyük komolyan őket!

Hányinger

A vese és az emésztőrendszer között idegi kapcsolat van, amit a vesében lévő kövek irritálhatnak. Emiatt alakulhat ki émelygés, hányinger, sőt akár hányás is jelentkezhet a veseköveseknél. Nem ritka továbbá a láz és a hidegrázás sem.

 

Égő érzés a mosdóban

A vizeletürítés közben jelentkező fájdalom és égő érzés könnyen összekeverhető a húgyúti fertőzések tüneteivel, bizonyos esetekben azonban a vesekő és a fertőzés egy időben is jelentkezhet.

 

Opálos vizelet

Az egészséges vizelet áttetsző és nincs erős szaga. A zavaros, opálos és erős, maró szagú vizelet azonban azt jelzi, hogy a húgyutakban vagy a vesében valamilyen fertőzés ütötte fel a fejét, ami vesekő esetében nem ritka.

 

Nyugtalan éjszakák

A veseköves páciensek az átlagosnál sokkal többször mennek mosdóba, és a vizeletürítési ingerük is erősebben, sürgetőbben jelentkezik. Emiatt általában az éjszakát sem tudják végigaludni, legalább egyszer-kétszer fel kell kelniük, hogy kimenjenek a mosdóba.

 

Hátfájás, hasi fájdalom

A vesekő okozta fájdalom általában akkor kezdődik, amikor a kő mozogni kezd – ilyenkor a fájdalomérzet helye a kő mozgásával együtt változik. Az érintettek úgy írták le a hirtelen jelentkező panaszt, mintha egy kést döftek volna beléjük.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!