4 tényező, ami hajlamosít az aranyérre

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 17.

Az aranyér könnyen kellemetlenné teheti mindennapjainkat. Előzzük meg a problémát! Íme négy hajlamosító tényező, amire érdemes figyelni:

Székrekedés

Nem maga a székrekedés, sokkal inkább az amiatt előforduló, székelés közbeni erőlködés okozza sokszor az erek kitüremkedését. Épp ezért fontos, hogy térjünk át a rostban gazdag étrendre, ezzel együtt pedig fokozzuk a folyadékfogyasztásunkat is, így biztosíthatjuk anyagcserénk megfelelő működését.

 

Várandósság

Sok kismamának gyűlik meg a baja az aranyeres panaszokkal, ilyenkor ugyanis a kismedencei vénákra fokozott nyomás nehezedik, ráadásul a hormonális változások miatt a vértérfogat is növekszik ezen a testtájékon. A szülés közbeni erőteljes nyomás tovább ronthat a helyzeten, ám a baba világrajövetele után rendszerint az aranyér is visszahúzódik.

 

Túlsúly

Az elhízott emberek esetében üléskor tartósan túlzott nyomás nehezedik a medencei és végbéltájéki területekre, elsősorban az ott található vénákra, ami szintén hozzájárul az aranyér kialakulásához. A sportolás nemcsak a fogyás miatt javasolt, hanem azért is, mert a test vérkeringését hatékonyan serkenti.

 

Öröklött hajlam

Sajnos a kötőszöveti gyengeséget a felmenőinktől is örökölhetjük, így az aranyér kialakulása sokszor genetikai okokra vezethető vissza. Ebben az esetben a legtöbb, amit tehetünk, hogy megfelelő életmóddal próbáljuk csökkenteni az aranyeres panaszok kialakulásának kockázatát, valamint rendszeresen eljárunk proktológiai ellenőrzésre.