Tejben a fiatalság

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 19.

Az örök ifjúság titkát régóta kutatják a szakértők, és bár biztos recept még nincs hozzá, úgy tűnik, a sovány tej az összetevők közt lehet.

Az amerikai Brigham Young Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a sovány, 1 százalékos zsírtartalmú tejet fogyasztó felnőttek szervezetének biológiai életkora lassabban nő, mint a 2 százalékos vagy teljes tejet kedvelőké. A sovány tej rendszeres fogyasztása a kromoszómák végén elhelyezkedő telomerekre van jótékony hatással – ezek a makromolekulák védik a DNS-ünket, hogy sejtosztódáskor ne sérüljön a benne található genetikai információ. Ahogy öregszünk, a telomerek egyre rövidülnek, ám a kutatók megfigyelték, hogy a magas zsírtartalmú tejet fogyasztók esetében ez a folyamat gyorsabban megy végbe. A különbség ráadásul nem is kicsi: a választás akár négy év pluszt is jelenthet a szervezet biológiai életkorában a sovány tejet ivók javára. Ezzel nem csupán a zsíros tejet fogyasztó, de a tejet egyáltalán nem ivó társaikat is megelőzik.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!