Miért nem fogad a gyermekorvos, mikor a segítségét kérem?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 26.

Sokunkat érte váratlanul, hogy az elmúlt hét folyamán a korábban megszokott kapcsolattartási forma a házi gyermekorvosunkkal gyökeresen megváltozott. Utánajártunk, miért voltak szükségesek ezek a változtatások.

Igaz, hogy gyermekem orvosával csak előzetes telefonos időpontegyeztetést követően találkozhatunk személyesen?

Igaz.

Az előzetes telefonos – vagy bármilyen más telemedicinás eszközzel végzett – kikérdezés azt a célt szolgálja, hogy gyermeke orvosa felmérje a koronavírus-fertőzés valószínűségét, vagy más betegségre utaló panaszok esetén az ellátás sürgősségét. Amennyiben koronavírus-fertőzés alapos gyanúja merül fel a kikérdezés során, akkor kifejezetten tilos a személyes találkozó az orvosi rendelőben! A további – a gyermek állapotától függő – teendők megszervezése ekkor is gyermekorvosuk feladata.

 

Miért, a gyermekorvosok félnek a koronavírustól?

Részben igaz.

Más országok tapasztalatai azt mutatták, hogy ott, ahol a járvány
kezdeti szakaszában nem vigyáztak eléggé az egészségügyi dolgozókra, később a megbetegedettek 10-20%-a közülük került ki. Az ellátásból így kieső egészségügyi dolgozók tovább nehezítették az amúgy is krízisbe kerülő betegellátást. További probléma, hogy minden 3. Magyarországon dolgozó házi gyermekorvos a veszélyeztetett korosztályba tartozik, vagyis 65 évnél idősebb, és több mint fele már elmúlt 60 éves. Őket mindenképpen meg kell védeni a betegellátás során a fertőzés veszélyétől.

 

De nem mindenki idős, őket is jobban veszélyezteti a koronavírus-fertőzés, mint a gyermekemet?

Talán.

A jó hír, hogy az eddigi tudományos ismereteink alapján a gyermekek
megbetegedése szinte mindig enyhe, vagy közepesen súlyos. Szerencsére a fiatal gyermekorvosok sem tartoznak a leginkább veszélyeztetettek közé, de tény, hogy a 40-50 évesek között már gyakoribb a súlyos lefolyású betegség. Ugyanakkor a betegség akár tünetmentesen, vagy enyhe tünetekkel is fertőzhet. Ilyen módon a betegeivel túl gyakran érintkező orvos, akár önhibáján kívül is a betegség terjesztőjévé, gócpontjává válhat. Míg Ön gyermekéért aggódik elsősorban, a házi gyermekorvosnak a többi gyermek biztonságát is figyelembe kell vennie.

Miért, nincsen megfelelő védőfelszerelésük, amit a gyermekem vizsgálatakor viselhetnének?

Részben igaz.

A Magyar Orvosi Kamara felmérése alapján a legtöbb házi gyermekorvosi praxis nem rendelkezik olyan eszközökkel, mely a koronavírus fertőzést 100%-ban megakadályozza. Az igazság az, hogy kérdéses – ha volna is
–, hogy a megfelelő gyakorlat hiányában alkalmazva azokat, sikerülne-e tökéletes védelmet kialakítani. Nem csak Magyarországon gondolják úgy, hogy a legbiztosabb védekezés az, ha nem jön létre a személyes találkozás.

 

Dehát eddig a legkisebb panaszok esetén is azonnal személyesen fogadott a gyermekorvos.

Igaz.

Ugyanakkor veszélyhelyzet idején teljesen más szempontok alapján kell
mérlegelni, mint „békeidőben”. Az alapellátásban – főleg ügyeleti időszakban – korábban létrejövő orvos-beteg találkozások nagy része (kb. 50-70%-a) eddig is megoldható lett volna közvetlen személyes találkozó nélkül. Számos oka lehet annak, hogy korábban nem így történt: a Magyarországon hagyományos orvosközpontú betegellátás, a telefonos – akár egészségügyi szakdolgozó által végzett – állapotfelmérés és tanácsadás gyakorlatának szinte teljes ismeretlensége, a felesleges igazolások rendszere, valamint a magyar társadalom
egyre romló egészségértési ismeretei. Ezeknek az indokolatlan találkozásoknak elmaradása biztosan nem veszélyezteti gyermekét.

 

Akkor eddig teljesen feleslegesen jártunk az orvoshoz? Honnan tudhatom  most, ha nagy a baj?

Részben igaz.

Vannak állapotok, melyek súlyosságának felméréséhez gyakorlott
szakember számára szinte egy pillantás is elegendő: Milyen az első általános benyomás a gyermekről? Hogyan veszi a gyermek a levegőt? Milyen a gyermek tudatállapota? Milyen a keringése? Korábban, enyhe panaszok esetén is gyermeke orvosa egy gyors, személyes találkozás alkalmával győződött meg ezekről. Most ez a feladat Önre vár.

 

De én nem vagyok orvos, nem vagyok erre képes.

Nem igaz.

Mindenki, Ön is képes gyermeke állapotát megítélni, ha ahhoz
segítséget kap. Ez a segítség most legtöbbször telefonon keresztül érkezik. Fontos, hogy figyeljen az orvos által feltett kérdésekre, ha valamit nem pontosan ért, nyugodtan kérdezzen vissza! Használjon videó- és hangfelvételt, küldjön fotót, ezeknek a legtöbb orvos most nagyon örül, mert segítenek döntésének alátámasztásában. A gyermekorvos által feltett kérdéseket érdemes felírni, azokat később, a gyermek állapotának követésekor újból és újból ellenőrizni. Rosszabbodás esetén kérjen ismét segítséget, a korábban egyeztetett telefonszámon.

 

Mi van éjszaka/hétvégén, ügyeletre azért vihetem, nem?

Nem.

Ugyanazok az ellátási elvek vonatkoznak az ügyeleti időszakra is, mint
gyermekorvosa szokásos rendelési idejére. Sőt! Az ügyeleten sokkal nagyobb valószínűséggel találkozhatnak olyan beteggel, aki – önhibáján kívül – megfertőzheti Önöket. Mindenképpen próbáljanak meg először telefonos segítséget kérni. Írják fel a területileg illetékes ügyeleti ellátóhely elérhetőségét, hogy kéznél legyen.

 

Akkor most igazából nincs is olyan panasz, amikor a házi gyermekorvos személyes találkozást javasol?

De van. Csak nagyon ritkán.

Szerencsére a valódi sürgősségi helyzetek igen ritkák, és most, hogy a gyermekek nem járnak közösségbe a betegségek is ritkulni
fognak. Ugyanakkor előfordulhat, hogy például légúti tünetek nélkül jelentkező, elhúzódó láz esetén, vagy hasi panaszoknál orvosa vizsgálattal szeretné kizárni a súlyos betegséget. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy légúti panaszok esetén, ha orvosa ránézésre súlyos nehézlégzést észlel, megtagadhatja a rendelőbe lépést és a vizsgálatot! Ekkor ugyanis nagyon magas a koronavírus-fertőzés lehetősége.
Ebben az esetben azonnal intézkedni fog gyermeke mentővel történő kórházba szállításáról.

 

Ha azt mondta a gyermekorvos, hogy minden rendben van, megnyugodhatok?

Részben igaz.

A betegségek során változhat a gyermekek állapota, akár váratlanul
és igen gyorsan is. Fontos, hogy a telefonos konzultációt követően állapodjanak meg gyermeke orvosával abban, hogy milyen módon tudja felvenni a kapcsolatot a későbbiekben akár vele, akár más orvossal. Lehet, hogy orvosa azt kéri, hogy mindenképpen adjon visszajelzést a gyermek állapotáról. Ezt soha ne mulassza el! Mi továbbra is fogjuk az Önök kezét. Önök se engedjék el!

 

Arra is érdemes figyelni, hogy a gyermekek a szülő viselkedéséből
következtetnek arra, hogy mekkora a baj. Most a korábbiaknál is alaposabban gondoljuk át, milyen teendőink lennének egy esetleges vészhelyzet esetén. Ne feledjük: a pánik a legrosszabb tanácsadó!

 

Forrás: Biztos kezekHázi Gyermekorvosok Egyesülete

Készítette: dr. Kutas Katalin, dr. Pölöskey Péter, házi gyermekorvosok