Segítik a járvány lassulását a textilmaszkok

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 22.

A lakosság, különösen a 65 éven felettiek számára az egyszer használatos sebészi maszkok helyett a dupla rétegű, magas hőfokon mosható textilmaszkok viselését javasolja dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

– A maszkok viselése önmagában nem előzi meg a fertőzést, de használatuk lassíthatja a járvány terjedését. Általánosságban elmondható, hogy az egészségügyi ellátás során alkalmazott úgynevezett sebészi maszkot a lakosság körében a dupla rétegű és magas hőfokon mosható textil maszkok helyettesíthetik – hívta fel a figyelmet dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A koronavírus okozta járványügyi időszak során akkor érdemes maszkot hordani, ha olyan közösségi térbe lépünk, ahol az ajánlott társadalmi távolságtartás csak nehezen tartható be. Így minden olyan helyzetben viseljünk textil arcmaszkot, amikor több emberrel is találkozhatunk, például élelmiszerboltokban, gyógyszertárakban, tömegközlekedési eszközön. Dr. Merkely Béla hangsúlyozta: a 65 év felettiek számára ezen felül is minden olyan esetben javasoljuk a magas hőfokon mosható textil maszkok viselését, amikor elhagyják otthonukat. Olyan alkalmakkor is viseljünk maszkot, amikor csak rövid időre távolodunk el az otthonunktól, így például amikor csak a szemetet visszük le a lépcsőházon keresztül – tette hozzá. Erre azért van szükség, mert ez a védőeszköz is hátráltatja a vírus terjedését.

 

A teljes cikk ITT olvasható.