Új pszichés tünetet okozhat a bezártság

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. május 12.

Az elmúlt hetek szinte mindannyiunk életében az egyik legmegterhelőbb időszaknak számítanak. A bezártság és a személyes kapcsolatok hiánya olyan, korábban nem tapasztalt pszichés tüneteket is kiváltott egyeseknél, melyekről eddig a szakembereknek sem voltak mélyreható ismereteik.

Szorongást és pánikrohamokat is előidézhet a karanténidőszak alatt a bezártság, a személyes kapcsolatok hiánya és a minden eddiginél nagyobb mennyiségű információáradat. Dr. Simon-Fiala Ágnes orvos-pszichoterápiás tanácsadó szerint a bizonytalan helyzet még a stabil lelkialkatúakat is kibillentheti, és egyfajta gyermeki énállapotba hozhatja.

 

Félelem az ismeretlentől

A szakember szerint a szorongás természetes reakció ebben az időszakban, melynek kialakulásában szerepet játszhat, hogy kinek milyenek a határai, egyesek hogyan keretezik saját életüket vagy kontrollálják például hírfogyasztásukat. Aki kevésbé sikeres megküzdési stratégiával rendelkezik, a kétségbeesés hatására egyfajta regresszív, gyermeki állapotba kerülhet, hiszen a testi egészség, a sérülhetetlenség érzése és illúziója sérül a vírussal való szembenézéskor. A bezártságtól és a szokatlan helyzettől való aggodalom, a korábban jelenlévő szorongásos tüneteinket is felerősítheti, így egy enyhe szorongás akár generalizált szorongássá, a kezdődő depresszió pedig komollyá fordulhat, melyek esetében mindenképp tanácsos orvoshoz fordulni és gyógyszeres kezelést alkalmazni.

 

 

Forrás: homeopatia.info.hu