Újabb mérföldkő az ártalomcsökkentésben

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. augusztus 5.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) úgy határozott, hogy az IQOS alapvetően más típusú dohánytermék, mint a hagyományos cigaretta.

Az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatala (FDA) lehetővé tette a Philip Morris International (PMI) elektronikus dohányhevítéses rendszerének, az IQOS-nak módosított kockázatú dohánytermékként (modified risk tobacco product – MRTP) történő értékesítését. A hivatal úgy véli, hogy egy ilyen minősítés – mint amilyen az IQOS módosított kitettségére vonatkozó – kiadása alkalmas a közegészség előmozdítására.

„Sok országban mind a mai napig a levegőben lógnak bizonyos kérdések, amelyekre most az FDA válaszokat adott. A legfontosabb ezek közül annak tisztázása, hogy az IQOS a hagyományos cigarettától teljesen eltérő termék, mert használata során nem történik égés, így füst sem képződik” – emelte ki Tommaso Di Giovanni, a PMI globális kommunikációért felelős alelnöke.

Megerősítette továbbá a PMI azon álláspontját, amely szerint:

a dohányzás visszaszorítására kizárólag alkalmazott tiltás és korlátozás nem elég hatékony eszköz,

és nem is áll összhangban azzal, ahogyan más területeken a kormányok az ártalomcsökkentést megközelítik.

 

Az IQOS az első és egyetlen olyan elektronikus nikotintartalmú termék, amely az FDA módosított kockázatú dohánytermék (MRTP) minősítésének feltüntetésével értékesíthető.

Módosított kockázatú dohánytermék

A „módosított kockázatú dohánytermék” kifejezés minden olyan dohányterméket jelent, amelyet a kereskedelemben, fogyasztási céllal forgalmazott dohánytermékekkel kapcsolatos ártalmak vagy dohányzás okozta betegségek kockázatának csökkentése céljából értékesítenek, vagy forgalmaznak.

A mostani elbírálás ezen termékek MRTP pályázatára vonatkozik és lehetővé teszi a gyártó számára ezen termékek, az alábbi információk feltüntetésével történő forgalmazását az Egyesült Államokban:

  • Az IQOS rendszer hevíti a dohányt és nem égeti azt
  • Ez jelentősen csökkenti a káros és potenciálisan káros anyagok létrejöttét
  • A tudományos bizonyítékok azt mutatják, hogy az Ön szervezetének káros és potenciálisan káros anyagoknak való kitettsége jelentősen csökken, ha a hagyományos cigarettákról teljes egészében az IQOS rendszerre vált.

A rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok szerint az IQOS kedvező hatással lehet a népegészségre, figyelembe véve mind a dohánytermékek használóit, mind azokat, akik környezetében fogyasztanak dohánytermékeket.

 

Borítókép: Pexels