Van ártalmatlanabb alternatívája a dohányzásnak?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. október 8.

Régóta ismert tény, hogy a dohányzás számos betegség kockázati tényezője, a daganatoktól egészsen a szív- és érrendszeri betegségekig. A dohányfüst nagyjából 6000-féle vegyületet tartalmaz, ebből 93 vegyületet az Egyesült Államok élelmiszer- és Gyógyszerhatósága ártalmas, vagy potenciálisan ártalmas vegyületekként tart számon.

Vagyis nem kérdéses, hogy a legjobb rá sem szokni a dohányzásra – annak pedig, aki már rászokott, a legjobb megoldás a leszokás. Ám van a dohányzóknak egy jelentős része, aki nem akar, vagy bár megpróbálta, nem tud leszokni a cigarettáról. A gyártó cégek azon dolgoznak, hogy olyan termékeket állítsanak elő, amelyek egyfajta ártalomcsökkentő alternatívát jelenthetnek.

Ezek a készülékek is dohányt tartalmaznak, ám ezekben a dohány nem hevül fel 600 Celsius-fokos hőmérsékletre, mint a cigaretta esetében. A magas hőmérséklet ugyanis olyan égéstermékek keletkezéséhez vezet, amelyek a dohányfüst legártalmasabb összetevőinek számítanak. Ha ezt a magas hőfokú égést sikerül elkerülni, és a dohányt alacsonyabb hőfokra hevítve alakul ki az eszközben az a nikotintartalmú aeroszol, amit a dohányzó belélegez, abban az eddigi kutatások szerint jóval kevesebb a káros égéstermék, mint a cigarettafüstben. A hevített dohánytermékek hosszú távú hatásával kapcsolatban még folynak a vizsgálatok. Ártalomcsökkentő hatásuk természetesen nem jelenti azt. hogy a dohányzás biztonságos alternatívájának számítanának. Épp ezért azoknak, akik nem dohányoznak, erre sem érdemes rászokniuk, így kíváncsiságból kipróbálniuk sem tanácsos. Aki már dohányzik, annak is a leszokás a legjobb út – ebben viszont akár segíthetnek is ezek az alternatív dohánytermékek.