Újabb ígéretes COVID-vakcina gyártása indulhat be hamarosan

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. november 4.

A Medicago megállapodott a kanadai kormánnyal: akár 76 millió adag növényi eredetű COVID-19 elleni oltóanyagot biztosíthat a cég.

  • A kanadai Medicago biogyógyszerészeti vállalat bejelentette, hogy megállapodott a kanadai kormánnyal: hamarosan akár 76 millió adag COVID-19 elleni oltóanyagot szállíthat.

  • A Medicago 173 millió dolláros támogatást kap a kanadai kormánytól az oltóanyag fejlesztésére és a gyártási kapacitások kiépítésére.

A többek között a Philip Morris International (PMI) és más nagyvállalatok tulajdonában álló géntechnológiai kutatásokkal foglalkozó kanadai biogyógyszerészeti vállalat teljesen egyedülálló módszerrel állítja elő a COVID-19 vírus elleni oltóanyagot. Az innovatív vakcinát a nicotiana benthamiana növényből nyerik ki, mely a dohány rokonságába tartozó növény. Az oltóanyag célja, hogy a vírusra adott immunválaszt idézzen elő.

Medicago idén márciusban jelentette be, hogy a vírus génjének kézhezvétele után sikeresen előállították a konoravírus vírusszerű részecskéjét (VLP), mely rendkívül ígéretes lépés a vakcina-fejlesztésben. A Medicago kezdeményezte a preklinikai vizsgálatokat, majd pár hónappal később, július 14-én megkezdte a humán tesztelést is, önkéntesek bevonásával. A Medicago azt tervezi, hogy november elején elindítja a 2. fázisos vizsgálatokat, majd 2020 decemberében a 3. fázisos vizsgálatokat.

„Bízunk abban, hogy oltóanyag-jelöltünk sikeres lesz, és már nagyon várjuk, hogy az elkövetkezendő hetekben nyilványosságra hozhassuk az 1. fázis eredményeit.” – mondta el a Medicago tudományos és orvostechnikai ügyvezető elnökhelyettese.

A kanadai kormány sajtóközleménye a témáról IDE kattintva elérhető.