A legnagyobb tévhitek a vitaminokról

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. december 6.

A vitaminokkal kapcsolatban sokszor bizonytalanok vagyunk. Nem könnyű eldönteni, hogy melyik színes vitaminos fiolát válasszuk, vagy egyáltalán válasszunk-e bármit is a patika polcáról.

Viniczai Andrea írása

 

Tévhit: Mindenkinek ajánlott a multivitamin készítmények fogyasztása

Dr. Erhardt Bernadett

belgyógyász szakorvos

Oxygen Medical

A vitaminok elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez, ezek indítják be, illetve szabályozzák a szervezet anyagcsere-folyamatait. Dr. Erhardt Bernadett azt mondja, optimális esetben, ha nincs hiánybetegség, akkor kiegyensúlyozott, változatos táplálkozással gyakorlatilag teljesen megoldható a szervezet vitaminszükségletének fedezése. – Ahhoz, hogy megtudjuk, milyen vitaminra lenne valójában szükségünk, csináltatnunk kellene egy laborvizsgálatot, majd kiértékeltetni a háziorvossal. Ha a szakember úgy ítéli meg, akkor megfelelő, személyre szabott vitaminpótlást ajánl.

 

Tévhit: Minél több vitamint eszem, annál egészségesebb leszek.

A belgyógyász azt javasolja, hogy legyünk körültekintők: – A „sok vitamin egyenlő jó egészség” elv nem igaz. Kiegyensúlyozott, változatos étrendre kell törekedni mindig, a szervezetet fokozottan igénybe vevő időszakok alatt is: babavárás, szoptatás vagy fogyókúra esetén. Ilyenkor is a természetes formában történő vitaminbevitelt szoktam ajánlani, de persze pont ezek a helyzetek, amikor ténylegesen szükség lehet mesterséges vitaminpótlásra. Ezért javaslom mindenkinek, hogy készítessen teljes laborvizsgálatot, majd konzultáljon a háziorvossal, szakorvossal vagy dietetikussal arról, milyen vitaminkészítményt javasol az adott élethelyzetben.

 

Tévhit: A B-vitaminok hizlalnak.

A vitaminoknak önmagukban nincs kalóriaértékük, azaz ha valaki vitaminokat szed, de az étrendje változatlan marad, nem fog változást észlelni a súlyában. Ugyanakkor a szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a túlzott vitaminbevitel felboríthatja az anyagcserénket, és ebből a szempontból valóban hizlalhatnak. De ebben az esetben sem a B-vitaminok, hanem a felborult anyagcsere és a többi vitamin hiánya, illetve az emiatt megnövekedett étvágy okozza a súlygyarapodást. Amennyiben a többi vitaminnal együtt, arányosan visszük be a B-vitaminokat is, azok nem fogják felborítani az anyagcserét, és nem növekszik meg a testsúly, sőt akár az optimális érték elérését is elősegíthetik.

 

Tévhit: C-vitaminból sosem lehet elég, maximum a vizelettel kiürül a felesleg a szervezetből.

Kevesen tudják, de a C-vitamin-fogyasztást is túlzásba lehet vinni. Ilyen esetben a nagy dózisú C-vitamin-bevitel hányingert, gyomorgörcsöt, fejfájást, kimerültséget, vesekövet vagy hasmenést is okozhat. A túlzott C-vitamin-bevitel befolyásolhatja a szervezetnek azt a képességét, hogy feldolgozzon más tápanyagokat, például a veszélyesen magas vasszinthez vezethet. Ilyen esetben az is elképzelhető, hogy a diabéteszteszt hamis eredményt ad.

 

A decemberi  Nők Lapja Egészségben még több vitaminokkal kapcsolatos tévhitet olvashat!