A pihentető alvás 4 titka

Szerző:Nők Lapja Egészség
2017. december 6.

Ahhoz, hogy ki tudjuk pihenni magunkat, időben el kell aludnunk. Ez azonban gyakran nem is olyan könnyű. Íme, a 4 legfontosabb tanács, hogy valóban pihentető legyen az éjszaka.

Vályi-Nagy Erika írása

 

Készüljünk föl tudatosan az alvásra!

A tervezett elalvás előtt érdemes lekapcsolni a tévét, mert bár a villódzásra, vibrálásra talán könnyebb elszunyókálni, de egyrészt éppen ez ébreszthet fel minket egy rövid alvás után, másrészt a tévézéssel nem engedjük lecsendesedni a gondolatainkat. Sokkal eredményesebb, ha olvasgatunk vagy éppen relaxálunk az ágyban. Fontos, hogy megfelelő, lehetőleg jó minőségű matracon és párnán feküdjünk.

 

Délután már ne élénkítsük fel magunkat!

A túl későn elkortyolt kávé, erős tea, energiaitalok, sőt a dohányzás is erős stimuláló hatást váltanak ki, és részben megnehezítik az elalvást, részben pedig az éjszakai pihentető álmot is megszakíthatják. Mivel a függőségek miatt a szervezet éjszaka is küzd az elvonási tünetekkel, a káros szenvedélyekről való lemondás sokszor önmagában is rendezi az alvászavart.

 

Teremtsünk optimális körülményeket!

Ha lehet, éjszakára sötétítsük el teljesen a hálószobát, valójában még a világító számlapok, monitorok is megzavarhatják a nyugodt alvást. Ugyanez igaz a zajokra is, minél teljesebb a csend, annál nagyobb az esély a pihentető álomra. Ebből a szempontból a horkolás nem csak annál okozhat alvászavart, aki horkol, de annál is, aki hallgatja. Éppen ezért, a család érdekében is érdemes szomnológus segítségét kérni a horkolás rendezéséhez. Fontos tudni, hogy a horkolás megszüntethető, és ezzel nem csak az egészségi kockázatok csökkennek jelentősen (például az alvási apnoé megszűnésével), de az életminőség is határozottan javul.
A hőmérséklet sarkalatos pontot jelent a nyári kánikulában. Bár általában 18-20 fokos hálószobát javasolnak a szakértők, ne hűtsük légkondicionálóval ilyen hidegre a lakást, ha kint 30 fok feletti a hőmérséklet. Élvezzük inkább az éjszakai hűvös huzatot, ha van rá lehetőségünk. Télen se fűtsük túl a hálószobát, inkább gondoskodjunk vastag takaróról és meleg pizsamáról.

 

Próbáljunk nyugodtak maradni!

Ha nehezen meg az elalvás, ne idegeskedjünk ezen, inkább végezzünk valamilyen monoton, megnyugtató tevékenységet, kortyoljunk egy kis citromfűteát. Ha éjszaka megébrednénk, szintén ajánlatos a lehető legkevésbé felkelteni magunkat, inkább kényelmes pózban meditáljunk, relaxáljunk – így nagyobb az esély a visszaalvásra.

 

Még többet szeretne tudni a pihentető alvásról? Olvassa el a novemberi Nők Lapja Egészség 10 oldalas összeállítását az éjszakáról!