Amit biztosan rosszul tudott a fogmosásról

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. február 6.

A fogmosás – jó esetben – a napi rutin része, mégis rengeteg tévhit kering vele kapcsolatban, Most szakértőnk segítségével tiszta vizet öntünk a (fogmosó)pohárba.

Viniczai Andrea írása

 

Tévhit: Minden étkezés után azonnal mossunk fogat

Vannak, akik közvetlenül étkezés után megmossák a fogukat, ez azonban akár károsíthatja is a fogzománcot. Dr. Bíró Lukács, a fog- és szájbetegségek szakorvosa elmondja: ha savas ételeket, italokat fogyasztunk, ne közvetlenül utána mossunk fogat, mert azzal árthatunk fogainknak. – Savas ételek fogyasztása során a szájüreg közege is enyhén savas lesz, ami miatt a fogzománc minimálisan sérülékenyebbé válik, és ha nem a megfelelő technikával mossunk fogat, annak a zománc felső rétege könnyen áldozatul eshet. A kissé megkopott zománc egyre kevésbé tud ellenállni a káros hatásoknak, a fogszuvasodás kialakulásának veszélye is megnő. Ha savas ételek, italok elfogyasztása után várunk fél órát, a nyál által termelt enzimek már képesek kifejteni jótékony hatásukat.

Dr. Bíró Lukács

fog- és szájbetegségek szakorvosa

A mindennapi gyakorlatban fontosnak tartja páciensei megfelelő tájékoztatását. Célja, hogy az elvégzett kezelések – a legmodernebb szakmai irányelvekkel összhangban – páciensei megelégedését és egészségét szolgálják.

Tévhit: Az almaevés kiváltja a fogmosást

A fogak feladata az ételek apróra őrlése és előkészítése az emésztéshez. A mai kor teljesen feldolgozott élelmiszerei háttérbe szorították a rágást, pedig az egészséges fogazathoz és az állkapocscsont megfelelő fejlődéséhez szükség van rá. A szakorvos ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy pusztán az almaevés nem tisztítja meg maradéktalanul a fogakat. – Állaga miatt az alma alkalmas a fog egy részének megtisztítására, de a fogközökből, illetve az ínyszéli részekről nem tudja eltávolítani a lepedéket, így a fogmosást nem helyettesítheti. Savas kémhatása miatt enyhén sérülékennyé teszi a fogzománcot. Az egyébként kemény és ellenálló zománcban ilyenkor a fogkefe sörtéi is kárt tehetnek, ezért almaevés után is várjunk fél órát a fogmosással.

 

Tévhit: Nem kell fogat mosni, megteszi egy rágógumi is

Bár a rágógumi alapvetően élvezeti cikk, használata támogathatja a szájhigiéniát. A rágózás fokozza a nyáltermelést, ezáltal fontos ásványi- és védekező anyagokhoz juttatja a fogakat, védve a fogzománcot. Dr. Bíró Lukács azt mondja, ha minden étkezés után cukormentes rágógumit rágunk, csökkenthetjük a lepedék lerakódásának esélyét, hiszen a rágógumi rágása fokozza a nyálteremést, s ezzel javítja a száj öntisztulási folyamatát. – Bár remek eszköz a kellemetlen szájszag semlegesítésére, a túl hosszú ideig tartó rágózás megterheli az állkapocsízületet és a rágóizmokat, valamint a nyál összetétele már nem lesz jótékony a fogakra nézve. Nem ajánlott a fogkefét és a fogselymet rágózással helyettesíteni, a fogakon megtapadó lepedékréteg és az abban levő baktériumok ugyanis a fogak felszínén maradnak, azokat a rágógumi nem tudja letisztítani.