Csípjük el a náthát időben!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. március 15.

Úgy érezzük, megint bujkál bennünk valami? Mielőtt elhatalmasodnának rajtunk a kellemetlen tünetek, nézzünk szét a kamrapolcon, hátha a kezünkbe akad egy természetes náthaűző szer, amivel messzire kergethetjük a kórokozókat.

Pekár Dóra írása

 

Méz

A méz önmagában is kész főnyeremény, hiszen a szervezet számára fontos probiotikumokat tartalmaz, és természetes antibiotikumként veszi fel a harcot számos fertőzéssel. Kalcium, réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium, cink és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, C-vitamin is van benne. A mézfajták közül a torokfájás enyhítésére a legjobb a napraforgóméz, az akácméz és a repceméz, immunerősítésben pedig a vegyes virágméz jeleskedik leginkább. Tovább fokozhatjuk a hatását, ha fokhagymagerezdeket áztatunk mézbe, és ebből eszegetünk egy-egy kanállal.

 

Hagymafélék

Mivel a vöröshagyma és a fokhagyma is antibakteriális hatásúak, ezért változatosan bevethetők, ha a náthás tünetek megjelennek. A vöröshagyma illóolajai oldják a hörgők görcsét, a héjából készült tea csillapítja a köhögést, a fokhagyma pedig fertőtleníti a légutakat és aktivizálja az immunsejteket.

 

Gyömbér

Intenzív vírusölő, valamint természetes láz- és fájdalomcsillapító hatása miatt a gyömbért akár több verzióban is belecsempészhetjük a menünkbe. Ihatjuk teaként, citrommal és mézzel ízesítve, de reszelhetjük frissen facsart gyümölcs-, vagy zöldségleveinkbe, illetve krémleveseinkbe is (pl. sütőtök, vöröslencse, édesburgonya).

 

Citrusfélék

A narancs, a mandarin, a grépfrút és a citrom híresek magas C-vitamin-tartalmukról, és gyulladáscsökkentő antioxidánsokban is bővelkednek, ennek köszönhető, hogy a már meglévő meghűléses tüneteket is gyorsan enyhítik. Fontos azonban, hogy mindig frissen fogyasszuk őket, mert később már veszítenek vitamintartalmukból.

 

Olvasson még többet a náthamegelőzésről a Nők Lapja Egészség novemberi számában!