Figyeljünk a csontjainkra!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. április 3.

Bár sokan azt gondolják, a csontritkulás időskori probléma, jó, ha tudjuk, hogy ez nem feltétlenül igaz.

Már jóval korábban is lehetnek csontproblémákból fakadó sérüléseink, éppen ezért érdemes figyelni a tüneteket, melyek arra utalnak, hogy nincs minden rendben a csontjainkkal.

Ilyen intő jel lehet például a gyakori körömtöredezés – tanulmányok szerint azoknak, akiknek a körmeiben nincs elegendő kollagén, általában a csontjaiban sincs elég ebből az erősítő fehérjéből. Emellett a gyenge körmök azt is jelezhetik, hogy a szervezetünk kalciumraktárai sincsenek feltöltve.

A fogorvosi vizitek is fényt deríthetnek a bajra, hiszen – akárcsak a többi csontunk – idővel az állkapocs is meggyengülhet, ilyenkor az íny visszahúzódik vagy akár el is válik a fogaktól. Ennek eredménye a fogvesztés, ami a csontritkulásban szenvedő nőknél háromszor gyakrabban fordul elő, mint egészséges társaiknál. Ha a szakembernél járunk, a fogröntgenünket is nézessük át alaposan, mert azon is felbukkanhatnak csontritkulásra utaló jelek.

Ha nehezen tudjuk elfordítani az ajtógombokat vagy ülő helyzetből felnyomni magunkat, az szintén csontproblémákat jelezhet. Több tanulmány is talált már összefüggést a gyenge szorítás és az alkar, gerinc és csípő csontjainak csökkenő sűrűsége közt. Ilyenkor érdemes elkezdeni valamilyen vázizomzatot erősítő mozgásformát, például a jógát, tai chit.