Szívünk rajta

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. április 7.

A közhiedelemmel ellentétben a szívinfarktus nem csak a férfiakat veszélyezteti, a szívbetegségek a nők körében is vezető haláloknak számítanak.

A szívroham leggyakoribb tünete mindkét nem esetében egyaránt a mellkasi fájdalom. A hölgyek azonban ezt a fájdalmat másként írják le, mint a férfiak – előbbiek feszülést, teltségérzetet éreznek az egész mellkasukban (nem csak annak bal oldalán, mint az urak), ez a diszkomfortérzés ráadásul többnyire kevésbé hevesen, kínzóan jelentkezik náluk. Olyannyira, hogy a nőknél sokkal nagyobb a valószínűsége annak is, hogy a szívroham mellkasi fájdalom nélkül következik be, ám a nyakban, az állkapocsban, a vállban, a hát felső részén vagy a hasban jelentkező diszkomfortérzet kísérheti. Emellett a légszomj, a karok fájdalma, a hányinger, az izzadás, a szédülés és a szokatlan fáradtság is mind árulkodó jel lehet.

Női rizikófaktorok

Nem csak az idősek gondja!

Fontos kiemelni, hogy nem csak az idősebb nőket fenyegeti a szívbetegségek kockázata – minden életkorban komolyan kell venni szívünk egészségének védelmét, különösen azoknak, akiknek a családjában előfordult már szívbetegség.

A koszorúér-betegségek hagyományos rizikófaktorai – a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és az elhízás – mellett akadnak olyan tényezők is, melyek nagyobb szerepet játszanak a nőknél kialakuló szívinfarktus esetében. Ilyen például a cukorbetegség, felmérések szerint ugyanis a diabéteszes nőknél nagyobb a kockázat a szívbetegségekre, mint a cukorbetegséggel élő férfiak esetében. Érdekes módon a női szíveket szó szerint jobban érinti a stressz és a depresszió is, csakúgy, mint a dohányzás káros hatásai. Nem szabad megfeledkezni a várandósság alatti és a változókori kockázatokról sem: a terhesség ideje alatt fellépő magas vérnyomás és cukorbetegség növelheti az anyáknál a későbbiekben ezen bajok állandósult kialakulásának veszélyét, míg a menopauza során fellépő alacsony ösztrogénszint hozzájárulhat a kisebb erekben kialakuló szív- és érrendszeri betegségekhez.

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészséget!