4+1 módszer a tavaszi nátha legyőzésére

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. április 19.

A csalóka tavaszi napsütés és a tél során lemerült vitaminraktárak könnyen megfázáshoz vezethetnek. És bár a náthára nincs gyógyszer, léteznek praktikák, melyekkel gyorsabban kikeveredhetünk a betegségből.

Ferenczi Ágota írása

 

Meleg folyadékok

A sok folyadék meggátolja a nyálkahártya kiszáradását, oldja a lerakódott váladékot, enyhíti az orrdugulást. Lehetőleg meleg italokat igyunk, elsősorban leveseket (legjobb a húsleves) és gyógyteákat: a hársfa és bodzavirág izzasztó hatású, csökkenti a köhögési ingert és a gyulladást, a kakukkfű pedig jó köptető. Hársmézzel ízesítve fokozhatjuk a gyógyhatást.

 

Só-time

A só igazi csodafegyver a nátha elleni harcban. A belélegzett részecskéi oldják a felső és alsó légutakban lerakódott váladékot, csökkentik a nyálkahártya duzzanatát, elpusztítják a kórokozókat és javítják az anyagcserét.
A sót többféleképpen is bevethetjük megfázáskor. Használhatjuk inhalálásra, de öblögethetjük vele a fájó torkot naponta többször. Ez utóbbi művelethez oldjunk fel fél teáskanál sót egy deci meleg vízben.

 

Izzasztás

Vegyünk egy forró fürdőt, igyunk izzasztó hatású hársfateát, feküdjünk be az ágyba, és alaposan takarózzunk be. Az izzadás révén az anyagcsere megélénkül, a verejtékkel pedig méregtelenít a szervezet. Miután kiizzadtunk, fokozatosan hűtsük le magunkat, töröljük szárazra a testünket, és húzzunk száraz ruhát.

 

Tornyozzuk fel a párnákat!

A sok pihenés elengedhetetlen a beteg szervezetnek, viszont megfázáskor előfordul, hogy a hátracsorgó váladéktól nem tudunk aludni, mert állandó köhögési inger gyötör minket. Erre jó megoldás lehet, ha több párnát teszünk egymásra, így megemeljük a fejünket.

 

Ne spóroljunk a zsebkendővel!

A fenti jó tanács akkor is megszívlelendő, ha történetesen nem vagyunk betegek, de náthás időszakban egyenesen kötelező érvényű! Nem túl szerencsés ugyanis a kórokozóktól hemzsegő, használt zsebkendőbe fújni az orrunkat, ennek tükrében talán érthető, hogy a textilzsebkendő is tiltólistán van. A zsebkendőbe csak egyszer ürítsük ki az orrváladékot, majd azonnal dobjuk ki. Ha ágyban fekszünk, célszerű magunk mellett tartani egy zárható zacskót, és ebbe gyűjteni a papírgalacsinokat.