Csukamájolaj, a világ első táplálékkiegészítője

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. április 21.

A nemzetközi trendek szerint nagyon úgy tűnik, hogy a csukamájolaj ismét fénykorát éli. Az íze még mindig hagy némi kívánnivalót maga után, de számtalan jótékony hatása miatt érdemes ezt elnézni neki.

Jaksa Petra írása

Mi ez?

Kinek nem ajánlott?

Magas A-vitamin-tartalma miatt terhes kismamáknak nem ajánlott, illetve azoknak, akik magasvérnyomás-gyógyszert vagy véralvadásgátlót szednek, ugyanis a halolaj befolyásolja a véralvadást.

A tőkehal és bizonyos cápafajok (és nem a csuka!) májából nyert olaj az egyik legelső táplálékkiegészítő, amit évszázadok óta alkalmaznak természetesen magas A-, D-vitamin és omega-3 zsírsav-tartalma miatt. Omega-3-tartalma többek között a szív- és érrendszer működésében, valamint a rheumatoid arthritis, az ízületi kopások és gyulladásos betegségek kezelésében is igen jótékony hatású. Az 1980-as években kutatók arra lettek figyelmesek ugyanis, hogy a halban gazdag étrenden élő északi országok (pl. Alaszka) népeinek körében gyakorlatilag ismeretlen fogalom a koszorúér betegség. Mivel a testünk nem képes az omega-3 termelésére, ezért ezt külső forrásból kell pótolnunk.

 

Mire jó?

  • Depresszióellenes, ízület- és májvédő

Az omega-3 két altípusát, az idegsejtek membránjának legfontosabb építőelemeit, DHA-t (dokozahexaénsav) és EPA-t (eikozapentaénsav) tartalmazó csukamájolaj gyulladáscsökkentő, ízületi problémákat gyógyító tulajdonságai mellett véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől, jótékonyan hat az agyműködésre, mérsékli a koleszterinszintet, sőt a legújabb kutatások szerint a depressziót is. Kínai kutatók nemrég azt is bizonyították, hogy csökkenti a nem alkoholos zsírmájbetegség tüneteit, egy másik tanulmány pedig arról számolt be, hogy a rendszeres omega-3-fogyasztók körében kisebb arányban fordulnak elő a májjal kapcsolatos megbetegedések.

 

  • Bőrszépítő, fiatalító, immunerősítő

A-vitamin-tartalmának köszönhetően harcol a szabad gyökök „öregítő” hatása ellen, kiváló a látással kapcsolatos problémákra, erősíti és megszépíti a bőrt, a körmöt és a hajat. Támogatja az immunrendszert, és védi a nyálkahártyákat.

 

  • Emésztésjavító, cukorbetegség-megelőző

A csukamájolajban található D-vitamin a csontok és fogak egészsége, valamint az immunrendszer védelme mellett segít a gyulladásos bélbetegségek, többek között a Crohn-betegség megelőzésében is. Kanadai kutatók megállapították, hogy a D-vitamin közvetlenül azokra a génekre hat, amelyek a Crohn-betegség mikrobáinak megjelenésére figyelmeztetik a sejteket a belekben, így a szervezet védekezőképességét erősíti. Egy norvég kutatás pedig arra az eredményre jutott, hogy azoknál a gyerekeknél, akik életük első évében csukamájolajat kaptak, kisebb eséllyel alakult ki 1-es típusú cukorbetegség. Ez másfajta D-vitaminos táplálékkiegészítő esetében nem volt igaz, sőt akkor sem, ha a még szoptató anyukák fogyasztottak csukamájolajat vagy D-vitamint.