A terápia neve: húsleves

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 7.

Gyermekkorunkban hittük, hogy a nagyi húslevesének gyógyító ereje van, mára viszont a tudomány is bebizonyította, hogy ez nem pusztán városi legenda. A húsleves, vagy mai divatos nevén „terápiás leves” nagyban segítheti szervezetünket az egészséges egyensúly fenntartásában.

Nagy Réka írása

 

Az egyik leggyakrabban emlegetett tanulmányt a témában 2000-ben egy orvosi folyóiratban publikálták. Dr. Stephen Rennard, a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjának kutatója laboratóriumi vizsgálatokat végzett felesége házi készítésű receptjével, amit a litván nagyanyja adott át neki. Arra keresett választ, hogy vajon milyen módon segíthet a csirkehúsleves megfázás esetén.

Nem mindegy, hogyan készül

Bár a klasszikus húslevesnek is van gyógyító ereje, az igazi terápiás leves leginkább a csontleves, ami minimum hat órát fő, de nyugodtan hagyhatjuk a tűzön akár 24 órán keresztül is. Készülhet marhából, csirkéből vagy akár halból is. Használhatjuk a hagyományos húsleves-összetevőket, ilyenkor csak az a lényeg, hogy a zöldségeket az utolsó órában tegyük a főzethez. Annál értékesebb lesz a leves, minél több csont, ín és belsőség van benne. Az igazán hatékony terápiás leves sajátja, hogy ha kihűl, megkocsonyásodik.

Önkéntesek vérmintáit vizsgálva arra jutott, hogy a leves valóban befolyásolja a gyógyulási folyamatot. A kontrollcsoport pusztán meleg vizet kapott, de náluk nem figyeltek meg semmiféle változást.

Arra volt kíváncsi, hogy a leves összetevői milyen módon befolyásolják a neutrofilek mozgását. A neutrofilek a fertőzésekkel szemben való védekezés során a leggyakrabban előforduló fehérvérsejtek az emberi szervezetben. Az eredmények azt igazolták, hogy a leves jótékony hatással van a szervezetünkre, segíti a neutrofilek munkáját, és csökkentheti a szervezetben jelentkező gyulladásos folyamatokat.

Nem csak megfázásra

– Lassú tűzön, több órás főzés közben a csontokból, húsból magnézium, kalcium, kálium, foszfor oldódik ki, ezenkívül sok porcanyag: hyaluronsav, glukozamin, kondroitin-szulfát oldódik a húslébe –árulja el dr. Selenge Davadorj belgyógyász, aki maga is szokta javasolni a kúrát pácienseinek.. Ezek az anyagok könnyen felszívódnak, és a szervezet jobban tudja őket hasznosítani. A leves kúraszerű fogyasztásának további pozitív hatása is lehet, és miután a gazdag leves könnyen telíti a gyomrot, ezért fogyókúrázóknak is ajánlható. Ha a levesbe zöldségeket is teszünk, lassú tűzön azokból is sok vitamin oldódik ki, például B1, B2, B6 és B9.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség legújabb lapszámát!