Ne higgyük, hogy kevésbé káros!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 27.

Miközben már nemcsak az irodákban, hanem a megállókban vagy játszótereken sem szabad rágyújtani, sok e-cigarettát használó úgy érzi, rá ezek a szabályok nem érvényesek. Pedig igen! És ennek nyomós oka van.

Fekete Edina írása

Lektorálta: Dr. Herke Paula tüdőgyógyász

 

Már két éve, hogy ugyanazok a szabályok vonatkoznak az e-cigarettára is, mint a füstkibocsájtással járó dohánytermékekre: ahol tilos dohányozni, ott e-cigizni sem szabad, csak dohányboltban árusítható, és tilos a reklámozása. Megjelenésekor még nem volt érvényben ez a tiltás, így sok éven át hirdették azzal, hogy csupán ártalmatlan vízgőzt bocsát ki. És ekkor még nehéz volt ez ellen bizonyítékokat felhozni, hiszen a termék bevezetését nem előzték meg hosszú távú kutatások. Mára azonban sok tudományos vizsgálat alátámasztja: az e-cigaretta káros az egészségre.

 

A párája is mérgező

A készülék a tartályban lévő nikotint, oldószereket, aromákat tartalmazó folyadékot felmelegíti és aeroszollá porlasztja. Ezt belélegezve használójánál megemelkedik a vér nikotinszintje, emiatt tehát kialakul a nikotinfüggőség ez e-cigaretta esetében is, s a kifújt párát belélegzőket is éri nikotinterhelés.

A páraképzéshez szükséges magas hőmérséklet hatására a folyadék nagy részét alkotó oldószer lebomlásakor rákkeltő, irritáló, tüdőszövet-károsító vegyületek keletkeznek, éppen olyanok, melyek a cigarettafüstben is megtalálhatóak, de a párában akár háromszoros mennyiségben is jelen lehetnek.

Az e-cigit a fiatalok számára különösen vonzóvá tevő ízesítő- és adalékanyagokból is sejtkárosító, mérgező vegyületek képződnek, illetve a párából további rákkeltő, érelmeszesedést elősegítő hatású vegyületek mutathatóak ki.

Mivel a pára részecskéi zárt térben kiülepednek a felületekre, az e-cigarettázás hosszú távon is károsítja a helyiségben tartózkodók egészségét, különösen a csúszó-mászó kisgyerekekét.

 

Nem támogatja a leszokást

Sokan a dohányzásról leszokás szándékával kezdik el használni az e-cigarettát, a tudomány álláspontja szerinte azonban nincs bizonyíték arra, hogy valóban hatékony eszköz lenne erre. Valószínűleg csökkenti az elszívott cigaretták számát, de a nikotin ilyen módon való tartós és nem csökkenő dózisú bevitele is fenntartja a függőséget. Emiatt gyakran nem a leszokás, hanem az e-cigire való átszokás lesz a próbálkozás eredménye, vagy beltérben az e-cigaretta, kültéren pedig a hagyományos cigaretta fogyasztása. Az ártalom egyik esetben sem csökken.

 

A cikk az alábbi tudományos közlemény felhasználásával készült: dr. Cselkó Zsuzsa – dr. Pénzes Melinda: Az elektronikus cigarettáról meglévő ismeretek összefoglalása