A strand mumusa: a fülgyulladás

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. június 29.

A fülünkben több okból is kialakulhatnak gyulladások. A felső légúti betegségek gyakran okoznak középfül-gyulladást, a fülbe bekerült víz pedig hallójárat-gyulladáshoz vezethet. Szerencsére némi odafigyeléssel és pár praktikával hatékonyan megvédhetjük a fülünket a kórokozóktól.

Zádrovich Aliz írása

 

Az akut fülgyulladásnak két fő típusa van: a középfül és a külső hallójárat gyulladása. Előbbi általában valamilyen felső légúti fertőzés következményeként alakul ki, és főleg a kisgyerekeknél gyakori, mert nekik még gyengébb az immunrendszerük. – Ilyenkor az orrmandula megduzzad, ezáltal lezárja a középfül szellőzőszelepét, és a szellőzési zavartól kialakulhat a középfülgyulladás – mondja dr. Halász Ágnes fül-orr-gégész.

Egész más része gyullad be a fülünknek, ha a víz okozza a problémát. – A hallójárat-gyulladás leggyakrabban attól alakul ki, hogy a víz belemegy a fülbe, és a nedvesség pang a hallójáratban. Ez feláztatja a bőrt, és a bőr felszínén lévő baktériumok és gombák bekerülnek a bőr felső rétege alá, ezáltal kialakul egy bőr eredetű gyulladás –teszi hozzá szakértőnk.

 

Bárkinél kialakulhat

A középfül gyulladása nem csak a gyerekek betegsége. Gyakorlatilag bárkinél kialakulhat, aki elkap valamilyen felső légúti fertőzést. Fájdalommal, fülfolyással, átmeneti halláscsökkenéssel jár, és – főleg gyerekeknél – láz, elesettség és rossz általános állapot is társulhat hozzá. Megelőzni leginkább azzal lehet, ha mindig alaposan kitisztítjuk az orrjáratokat. – Használjunk lohasztó orrcseppet, mert ez mérsékli az orrnyálkahártya duzzanatát, ezáltal segíti a középfül szellőzését. Gyakori rágással, rágógumizással is előidézhetjük, hogy a szellőzőszelep minél jobban kinyíljon – javasolja a fül-orr-gégész.

Ha már megvan a baj…

A víz okozta halllójárat-gyulladásnál is feltétlenül fül-orr-gégészhez kell fordulni. A patikában vény nélkül kapható fülcseppek csak tovább rontanak a helyzeten, mert ezekkel csak plusz nedvességet viszünk be. A fül felszúrásától ilyenkor nem kell tartanunk. – A fül-orr-gégész kitakarítja a hallójáratban rekedt fertőzött váladékot. Ha ez ott marad, nem tud meggyógyulni a fül.

A hallójárat-gyulladás is érinthet bárkit, aki gyakran van a vízben – főleg úszóknál, vízi sportot űzőknél gyakori. Még csak az sem kell, hogy koszos legyen a víz, amiben fürdünk. Elég, ha hosszabb ideig pang a nedvesség a fülünkben. – A hallójárat egy hosszú cső, nagy benne a páratartalom, és rossz a szellőzése. Ez a melegágya a bakteriális és gombás fertőzéseknek – magyarázza dr. Halász Ágnes. Különösen veszélyeztettek az idősek, a gyerekek és a cukorbetegek. A nyári fülgyulladásoknál nem jellemző a láz és a rossz közérzet, de a fájdalom, a fül váladékozása, a halláscsökkenés és a fül nyomásérzékenysége gyakori tünet lehet.

 

Óvjuk a fülünket!

A víz okozta hallójárat-gyulladást azzal lehet a legjobban megelőzni, ha óvjuk a fülünket a nedvességtől. Úszáskor használhatunk füldugót, amit időnként fertőtleníteni kell. Aki nem szereti a füldugót, annak pedig a tiszta paraffinolajat ajánlja szakértőnk. – Úszás vagy strandolás előtt csepegtessük a fülünkbe. A paraffinolaj védőréteget képez a hallójáratban, így megakadályozza, hogy felázzon ott a bőr. Fürdés után pedig hajszárítóval szárítsuk ki a fülünket, és ne piszkáljunk bele se a kezünkkel, se fültisztító pálcikával!