Irány a mosogató!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. július 3.

A gyakorló háziasszonyoknak bizonyára nem újdonság, hogy a főzést legtöbbször a csapnál kezdjük, ahol alaposan megmossuk a zöldségeket-gyümölcsöket, mielőtt nekiállnánk a feldolgozásuknak.

Ahogy egyre melegszik az idő, úgy nő a veszélye, hogy az elfogyasztott ételeken keresztül valamilyen fertőzést is elkapunk – ebből a szempontból a mosatlan zöldségek és gyümölcsök különös kockázattal bírnak.

A termények megtisztítása nem felesleges munka, a talajból számos nem kívánatos anyag kerülhet a zöldségek-gyümölcsök felszínére, azokról a baktériumokról nem is beszélve, melyek a vásárló ujjairól kerülnek rájuk. Vagyis mind a boltban, piacon vásárolt, mind a saját kertünkben termett zöldségeket, gyümölcsöket alaposan meg kell mosnunk fogyasztás előtt. A leghatékonyabb tisztítási módszer a következő: folyó vízben öblítsük le a zöldséget vagy gyümölcsöt, kézzel dörzsöljük le róla a szemmel látható szennyeződéseket, majd papírtörlő vagy egy tiszta konyharuha segítségével itassuk fel róla a nedvességet. Ezt a keményebb héjú terményekkel (például almával) könnyedén véghezvihetjük, ám a málnát, ribizlit vagy epret nem lehet dörzsölni, ezeknél az étkezés előtti erős átöblítés a legjobb, amit tehetünk. Tökéletes tisztaságot persze az alapos mosással sem lehet elérni, de erre nincs is szükség, hiszen a szervezetünk védekező rendszere – egy-két ritka esettől eltekintve – elbánik a hátramaradt kórokozókkal.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazin legújabb lapszámát!