Kis lépések egy egészségesebb életért

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. október 22.

Néha legyintünk pár egyszerű életmódbeli változtatásra, mert talán túl evidensnek tűnnek ahhoz, hogy bízzunk a hatásukban. Pedig vannak olyan apró módosítások, amelyek érezhető egészségügyi előnnyel járnak.

Nagy Réka írása

 

A hat nem elég

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány kutatása szerint, ha nem alszunk minden éjjel 7-9 órát, 23 százalékkal növelhetjük az elhízás esélyét. Fontos, hogy ez sajnos akkor is igaz, ha csak egy órát csípünk le a napi alvás adagból.

 

Ülés helyett séta

Az Amerikai Rákkutató Intézet hosszú listával rukkolt elő arról, mely tevékenységekkel lehet tenni valamit azért, hogy ne alakuljanak ki káros folyamatok a szervezetünkben. Ezek között van az is, hogy a mellettünk ülő kollégával ne cseten beszéljünk meg egy közös feladatot, hanem egy ötperces séta közben a folyosón, vagy még inkább a friss levegőn.

Másik javaslatuk szerint érdemes beállítani valami figyelmeztető jelet akár a telefonon, akár a gépen, hogy óránként álljunk fel sétálni egy kicsit.

 

Lépcsőzés

Ha lift helyett a lépcsőzést választjuk, akkor kordában tarthatjuk, lenullázhatjuk a korral egy idő után automatikusan megjelenő éves súlygyarapodást.

 

Parkoljunk távolabb!

 Ahelyett, hogy a legközelebbi parkolóhelyet keressük, elégedjünk meg a távolabbival, és már ezzel is tettünk valamit az egészségünkért. Minden plusz megtett lépés, ami mozgásban tart, javítja a keringést és fittebbé tesz.

 

3×5 perc

Naponta legalább háromszor minimum 5 percet legyünk a szabad levegőn. Bár ez a javaslat szinte viccesnek hathat, de azért városlakók esetében nem biztos, hogy egyedi eset, hogy a lakástól a kocsiig, a mélygarázstól az irodáig és vissza közlekednek, és bár nem egy helyben vannak egész nap, friss levegőre mégsem mennek.

 

Zöld dizájn, aktív dizájn

Már a belsőépítészek is figyelmet fordítanak arra, hogy egy iroda kialakítása több mozgásra bírja a benne dolgozókat. Meglepő, de már az is javíthat a helyzeten, ha nincs mindenkinek saját szemetese és mindig fel kell állni, ha ki kell dobni valamit. Ha pedig a lépcső közelében egy szép kép lóg a falon, szívesebben járnak arra a dolgozók.

 

Állva is lehet dolgozni

Ülés helyett, ha megtehetjük, dolgozzunk állva! Egy angol kutatás szerint míg ülve dolgozunk, 2,6 kalóriát égetünk el percenként, állva ez az érték 3,3 kalória. A legfrissebb orvosi megfigyelések szerint a szervezetnek jót tesz, ha váltogatjuk az ülést és az állást az irodai munka közben. Bár az állva dolgozás jó a szervezetnek, a rendszeres mozgást nem váltja ki.

 

Mintha a gyereknek főznénk

 Az egyes étkezésekre érdemes úgy gondolni, mintha kisgyereknek terveznénk. Rántott helyett ajánlott a párolt vagy grillezett verzióját fogyasztani egy alapanyagnak. Ha lehet, az étrendünkben legyen minél kevesebb hozzáadott cukor és minél több egészséges összetevő, zöldség, gyümölcs. Attól, hogy már nem vagyunk növésben, a mi szervezetünknek is ezek a legjobbak.

 

Ne csak az élelmiszerek címkéjét nézzük

Szerencsére sokan figyelnek már arra, hogy milyen összetevőket tartalmaznak az egyes élelmiszerek. Ha azt szeretnénk, hogy a szervezetünket minél kevesebb felesleges anyag terhelje, mindenképpen érdemes elolvasni a kozmetikumok összetevőit is és tájékozódni arról, melyek számítanak biztonságosnak.