Kontaktlencse 1×1

Szerző:Nők Lapja Egészség
2018. december 22.

A kontaktlencse-viselés alapvető szabályait általában az első próba alkalmával mindenki megismeri. Optometrista, kontaktológus szakértő segítségével most azokat a hétköznapi helyzeteket vesszük sorra, amelyek a lencse szempontjából óvatosságot igényelnek.

Virág Henrietta írása

 

Sminkelés

A smink és a kontaktlencse együttes viselésének egyszerű szabálya: mindig a lencse áll az első helyen, azaz még a kozmetikumok felvitele előtt kell a szemre helyezni, és a sminklemosás előtt kivenni. Az alsó szemhéj belső kihúzását lehetőleg hanyagoljuk a lencse hordása mellett. Az ott található Meibon-mirigyek, melyek a könny zsírtartalmát biztosítják, könnyen eltömődhetnek, és a festék bemosódásával a lencsék is szennyeződhetnek. Kozmetikusnál, tartós szempillafestés vagy az arcot érintő kezelés alatt a lencsét ki kell venni.

 

Hajformázás

A hajszárító meleg levegője gyorsan kiszáríthatja a lencsét, ezért nem érdemes vele farkasszemet nézni. A frufrut legjobb csukott szemmel szárítani, és a készüléket félretartva ellenőrizni az eredményt. A hajlakkot, hajfényt is csukott szemmel fújjuk, nehogy a lencsére rakódjon.

 

Alvás

A legtöbb lencsetípusban nem szabad aludni, de bárkivel megeshet, hogy elszundít bennük. Ébredés után nem szabad azonnal kivenni a lencsét, negyedóránként műkönnyet csepegtetve ajánlott várni két órát, ennyi idő alatt kerül annyi folyadék a lencse alá, hogy könnyen el lehessen távolítani.

 

Utazás

A járművek hűtő- és fűtőberendezései szárítják a levegőt, így könnyen kiszáradhat a lencse, különösen, ha repülőn utazunk. Jó, ha a fedélzeten a műkönny mellett ott a folyadék és a tárolódoboz is, mert előfordulhat, hogy ki kell venni a lencsét. Szinte minden gyártó kínál 90 ml-es, repülőutakhoz ajánlott ápolószert.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!