Miért nem jön le a gyűrűm?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. március 25.

Köztudott, hogy a meleg időben vagy a várandósság időszakában gyakorta bedagadnak az ujjak. Az már kevesebbek előtt ismert, hogy az életmódunk és bizonyos betegségek is előidézhetik a tünetet.

Kiss Verus írása

 

Mint minden egyéb ödémaképződés, úgy az ujjak dagadása mögött is az áll, hogy az érfalon keresztül a szövetek közé kilépő folyadék nem tud egészében visszaszívódni, így ott felhalmozódik. Az érintett testrészen vizenyő, ödéma alakul ki, és sokszor már a szappanos víz sem segít abban, hogy levarázsoljuk a gyűrűt az ujjunkról.

 

Rendszerhiba a testben

Rákosi Dóra

gyógytornász

– Ezt a „rövidzárlatot” sok életmódbeli tényező előidézheti a testünkben – magyarázza Rákosi Dóra gyógytornász. – Ha szigorúan a kezünket és az ujjdagadást nézzük, az a szomorú igazság, hogy keveset nyújtjuk az ujjakat, a csuklót, keveset használjuk a szorítóerőnket: az egyirányú mozgás, terhelés minden esetben ujjdagadásra hajlamosít. Példaként említhetném az irodai munkát, a számítógép billentyűzetén való gépelést, illetve az egérhasználatot: A kezünk egész nap egy irányba mozog, a karunkat alig mozgatjuk. Nem csoda, hogy estére beduzzadnak az ujjaink, mivel a keringésünket nem támogatja izommozgás.

A monoton mozgásokon túl a hormonális (vízvisszatartó) hatások  is okozhatják a tünetet. A legismertebb példa erre a várandósság: a kismamáknál a preeklampszia hatására is megduzzadhatnak az ujjak, az arc, a láb, ilyenkor kórosan magas lesz a vérnyomás, ami mellé fehérjevizelés és végtagvizesedés is társul. Hirtelen a testsúly is megnő, mivel a szervezet nagy mennyiségű vizet tart vissza.

Hasonlóan duzzadásra hajlamosító tényező a meleg időjárás, az erősebb izommunka  (a test által termelt hő hatására az ujjakba, lábujjakba, kezekbe több folyadék kerül) és a krónikus, egész testet érintő gyulladás, illetve az ízületi gyulladások is.

Ínhüvelygyulladás esetében a duzzanat mellé égő, bizsergő érzés, zsibbadás, érzéketlenség társulhat a kézfejben, illetve az ujjakban, ilyenkor csavaró mozdulatoknál, ökölbe szorításkor fájdalmat tapasztalhatunk.

Ujjduzzanat léphet fel műtétek után (pl. melldaganat miatti nyirokcsomó-eltávolítás következtében), illetve allergia (angioödéma) és veseprobléma következtében is (a vesék nem tudják eltávolítani a szervezetből a felesleges folyadékot). A reggelre jelentkező duzzanatokért az éjszakai mozdulatlanság és az alvási testhelyzet okolható. Új gyógyszer alkalmazása előtt érdemes alaposan áttanulmányozni a betegtájékoztatót, mert egyes készítmények is kiválthatják a tüneteket.

Az úgynevezett Raynaud-kór egyik tünete szintén az ujjdagadás. Ennél a kórképnél – általában a hideg vagy a stressz hatására – az artériák ideiglenesen beszűkülnek az érgörcs miatt, ami gátolja a vérkeringést. A duzzanat, fájdalom vagy bizsergés olyankor jelentkezik, amikor a keringés helyreáll.

 

Tippek a megelőzéshez

  • Maradjunk mindig mozgásban! Hatékonyabb, ha gyakrabban, rövid ideig végzünk átmozgatásokat. Inkább 25 percenként 3 percet, mint 2 óránként 10 percet!
  • Végezzünk gyakran csuklókörzéseket!
  • Álljunk a falhoz, és nyújtott könyökkel próbáljuk meg „eltolni” a falat!
  • Segíthetnek a vállkörzések hátra, a karlendítések, karkörzések, a fejnyújtózás és a mellkasnyújtások (oldalhajlás, elfordulás, hátrahajlás).
  • Ne hordjunk szoros ruhát, kiegészítőket (melltartó-, hátizsákpánt, bevágó bugyi), ha tehetjük, kényelmes, lenge viselet legyen rajunk legalább a nap felében.
  • Figyeljünk testünk hidratáltságára, igyunk minél több vizet!
  • Ha egészségi állapotunk megengedi, járjunk szaunába, gőzbe!