Nagyanyáink titkos fegyvere: a keserűsó

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. március 26.

A keserűsót már a 17. század óta számtalan egészségügyi probléma megoldására használták. Itt az ideje, hogy újra felfedezzük magunknak!

Jaksa Petra írása

 

A keserűsó vagy más néven Epsom-só nem más, mint magnézium-szulfát, pontosabban magnézium, kén és oxigén atomok kötése (MgSO4). Tehát nem nátriumszármazék és semmi köze se a tengeri-, se a konyhasóhoz és általában a hagyományos drogériás fürdősó keverékekben sem találkozunk vele. Az Epsom-só nevét az angol kisvárosról, Epsomról kapta, ahol nagy mennyiségben fordul elő természetes formában. Itthon gyógyszertárakban, bioboltokban és internetes webshopokban is beszerezhetjük.

 

Hogyan hat?

Az Epsom-só vízzel érintkezve magnéziumra és szulfátokra bomlik le, melyek képesek a bőrön át felszívódni. A magnézium rengeteg élettani folyamathoz nélkülözhetetlen, hiánya esetén olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint az izomgörcsök, izomfájdalmak, a szemhéj rángatózása, gyakori fejfájás, migrén, szívritmuszavar, depresszió, rosszkedv, idegesség, fáradékonyság és alvászavarok – hogy csak néhányat említsünk.  A magnézium pótlását kizárólag egészséges táplálkozással szinte lehetetlen megoldani. Itt jön a képbe a magnéziumtartalmú étrend-kiegészítők mellett a rendszeresen alkalmazott Epsom-sós vagy keserűsós fürdő.

Mikor tilos?

Ne alkalmazzon Epsom-sós fürdőt, ha várandós, szívbetegségben vagy valamilyen komoly krónikus betegségben szenved, illetve ha bármilyen nyílt sebe, égési sérülése van.

Az Epsom-sós fürdő enyhíti az izomgörcsöket, izomfájdalmat, izomlázat, ízületi bántalmakat, mérsékli a szervezetben lévő gyulladásokat, enyhíti a reumát, köszvényt, pikkelysömört, ödémát, gombásodásos tüneteket, aranyeret, támogatja a test méregtelenítését, a salakanyagok, nehézfémek távozását, valamint oldja a stresszt és elősegíti a boldogsághormonként is ismert szerotonin termelődését, így este, lefekvés előtt alkalmazva segíti az ellazulást és nyugodt, pihentető alvást.

 

Így készítsük el

Engedjünk egy kádnyi meleg (de nem forró) vizet és még mielőtt megtelne a kád, öntsük bele a keserűsót, hogy könnyebben feloldódjon. (45–60 kg között másfél bögre, 65–85 kg között 2 bögre sót használjunk, és 20 kilogrammonként fél bögrével emeljük az adagot.) Relaxáljunk benne 15-20 percen át. Ha közben izzadni kezdenénk, ne lepődjünk meg, ez a méregtelenítő folyamatok beindulásának köszönhető. A fürdő után alaposan törölközzünk meg, és pihenjünk még legalább egy órát. A  fürdőzést heti 1-2 alkalommal érdemes megismételni.