9 tipp, hogy végre jól aludjunk!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. március 29.

A népesség minimum egyharmadát érinti az álmatlanság. Van, aki a stressz, van, aki a rossz szokások miatt nem tud időben elaludni, pedig a napi 6-8 órányi pihenésre mindenképpen szükség van ahhoz, hogy a szervezetünk hatékonyan tudjon működni.

Készüljünk rá

Ha van egy alvási rutinunk, amit mindennap megismétlünk, az segíti a testünk és az elménk ellazulását, az elcsendesedést. Készítsük elő alvóruhánkat, csomagoljuk be a holnapi ebédünket, a gyerekek uzsonnáját, mossunk fogat, kenjük fel lágy masszírozó mozdulatokkal az éjszakai arckrémünket – ezek mind elálmosítanak.

 

Időzítsünk

Ha minden nap megközelítőleg ugyanakkor kelünk fel és fekszünk le, testünk megszokja, hogy mi a dolga, könnyebben fel tudunk majd ébredni és jobban elálmosodunk, amikor már közel az alvásidő.

 

Együnk meg egy banánt

Nemcsak az alváshormonként is ismert melatonin található meg a gyümölcsben, hanem a triptofán nevű aminosav is, ami szintén segít a gyorsabb elalvásban.

 

Kapcsoljunk ki

Sokan lefekvés előtt az ágyban még tévéznek, interneteznek, de rosszul teszik. A készülékekből érkező mesterséges – úgynevezett kék – fény megzavarhatja testünk belső óráját. Kerüljük ezt a fajta fényt az éjszakai órákban, amennyire csak lehetséges.

 

Igyunk meleg tejet

Régi házi praktikának tűnhet, de egy bögrényi meleg tejtől tényleg könnyebben szenderülhetünk álomra. A tejtermékekben ugyanis jelentős mennyiségű triptofán található, valamint könnyebben termelődik tőle a szerotonin és melatonin is.

 

Ne nézzük az órát

Ha az óra percmutatóját nézzük lefekvés után, hiába várjuk, hogy elaludjunk. Így önkéntelenül is azt számolgatjuk, hogy hány órát tudunk aludni, amitől még stresszesebbek leszünk és nehezebben jön álom a szemünkre. Fordítsuk a fal felé az ébresztőóra számlapját inkább.

 

Ne dohányozzunk

Sokan azt hiszik, hogy az alvás előtt elszívott utolsó szál cigarettától lenyugszanak, pedig a biokémia szerint pont az ellenkezője történik. A nikotintól ugyanis felgyorsul a szívverés, agyunk pedig ébrenléti fázisra kapcsol – holott pont az ellenkezőjét akartuk elérni.

 

A délutáni kávé tilos

Sokan még késő délután is képesek kávét inni, pedig ezzel csak alvásuknak tesznek rosszat. A koffein körülbelül 8 óráig marad a szervezetben, úgyhogy ha délután 2 után is iszunk még egy csészényivel, akkor vagy mélyebb álomba nem tudunk merülni, vagy túlságosan nehezen tudunk csak elaludni.

 

Hűtsük le magunkat

Ha azt hisszük, hogy több réteg ruhának köszönhetően kényelmesebben érezzük majd magunkat és jobban fogunk tudni aludni, tévedünk – pont fordítva van, a melegtől nehezebben alszunk el, és felületesebb lesz a pihenésünk is. Ezzel szemben a hideg hatására több melatonin termelődik bennünk, így érdemesebb szellősebb pizsamát választani és rendszeresen szellőztetni alvás előtt. Persze fontos, hogy ne fázzunk éjszaka, hiszen az is ront az alvásminőségen.