4 jel, ami pajzsmirigyproblémára utal

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. május 16.

Ezek a jelentéktelennek tűnő, apró problémák könnyen pazsmirigyproblémára utalhatnak, nem árt ezért komolyan venni őket.

Gombócérzés a torokban

Több betegség, köztük például a torokgyulladás, sőt akár a stressz jele is lehet, ám ha látszólag semmi nem indokolja a panaszt, mégis hosszabb ideje fennáll, akkor pajzsmirigy-megnagyobbodásra gyanakodhatunk. A nyak elülső oldalán lévő szerv növekedése nyelési nehézséget és nyaki szorítást is okozhat.

 

Rekedt hang

A szokásosnál mélyebb hangszín és rekedtség szintén a megnagyobbodott pajzsmirigyre utal, a méretes szerv ugyanis nyomhatja a hangszalagokat. Ha az allergia, a fertőzés és a daganat gyanúja is kizárható, akkor érdemes kivizsgáltatnunk a pajzsmirigyünket.

 

Kínzó köhögés

A gyakori, múlni nem akaró köhögés is a strúma jellemző tünete – ha ehhez ingerlékenység, hirtelen fogyás, álmatlanság, emésztési problémák, magas vérnyomás és heves szívdobogásérzés is társul, akkor valószínű, hogy pajzsmirigy-megnagyobbodás áll a háttérben.

 

Dudor a nyakon

Amennyiben a pajzsmirigy megnagyobbodása jelentős méreteket ölt, a szerv kitapinthatóvá válhat, súlyos esetben pedig az is előfordulhat, hogy szabad szemmel is látható lesz. Ilyenkor is ajánlott részt venni egy alapos kivizsgáláson, hogy a szakember kizárhassa a rosszindulatúságot.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!