Egészségügyi appok, amiket mindenkinek le kell töltenie

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. május 20.

Baj esetén nagyon jól jön, ha kéznél van az okostelefonunk. És nem csak azért, hogy minél gyorsabban tárcsázhassuk a segélyhívót – ma már számos egészségügyi applikáció nyújt lehetőséget arra, hogy minél hamarabb célba érjen a segítség, akár nekünk van szükségünk rá, akár mi sietnénk a bajbajutottakhoz.

Családi forródrót

Helpynet

(iOS, Android, Google Play)

A család fiatalabb és idősebb tagjainak egyaránt érdemes regisztrálni a magyar nyelven is elérhető Helpynet rendszerébe: az applikációban össze lehet kötni virtuálisan a családtagokat, közeli barátokat, akik vészhelyzet esetén egy gombnyomással értesítést küldhetnek egymásnak. A még pontosabb egészségügyi riasztásokhoz előzetesen rögzíthetjük az alkalmazásban a vércsoportunkat, a krónikus betegségeinket, valamint az esetleges gyógyszerérzékenységeinket, amik nagyon hasznosak lehetnek a segítségnyújtóknak. Az app nem csak egészségügyi vészhelyzetek esetén jön jól – a gyerekek baj esetén riasztást küldhetnek a szüleiknek, a GPS-koordinátáikkal együtt, de a felületen lehetőségünk van bejelenteni a tűzeseteket, a gyanús alakokat és veszélyesebb utcákat is.

 

Segítség egy érintésre

Elsősegély – mit kell tennem?

(iOS, Android, Google Play)

Csonttöréstől kezdve az égésen és mérgezésen keresztül egészen a fulladásig vagy akár a stroke-ig számos vészhelyzet esetére nyújt gyorsan elérhető útmutatót az Elsősegély alkalmazás. A program segítségével baleset vagy rosszullét esetén megkezdhetjük az újraélesztést, hívhatjuk a mentőket, és ha szükséges, a legközelebbi kórházat vagy defibrillátort is egyszerűen megtalálhatjuk. Nem csak éles helyzetben jöhet jól – a tünetek és vészhelyzetek ismertetése mellett az elsősegély-nyújtási ismereteinket is tesztelhetjük, hogy ha baj van, egyből tudjuk, mi a teendőnk.

 

Ha minden perc számít

Szív City

(iOS, Android, Google Play)

Évente közel 25 ezer ember lesz rosszul keringésleállás miatt, közülük kb. hétezren az utcán esnek össze. Nekik percenként 7-10 százalékkal csökken az esélyük a túlélésre, ha nem kapnak azonnal segítséget. Ilyen esetekben jöhet jól a Szív City alkalmazás, aminek segítségével az újraélesztésben jártas önkéntesek a mentők kiérkezéséig segíthetnek a hirtelen szívmegállás köztéri áldozatain. Vészhelyzet esetén az Országos Mentőszolgálat mentésirányítója egyidejűleg riasztja a mentősöket, valamint a helyszín 500 méteres körzetében tartózkodó Szív City tago(ka)t – az önkéntes az appon keresztül fogadhatja a segélykérést, és a térkép segítségével a helyszínre sietve megkezdheti az újraélesztést addig, amíg a mentők meg nem érkeznek.

 

Non-stop kereső

Patikáim

(iOS, Android, Google Play)

Akkor sem kell hosszú percekig az internetet bújni, ha az éjszaka közepén betegedik le a család valamelyik tagja, és pont kifogytunk a lázcsillapítóból. Elég, ha letöltjük a Patikáim alkalmazást: az app az ország összes patikáját listázza, így bármikor egyszerűen megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső, nyitva tartó gyógyszertárat, sőt a navigációs rendszer útba is igazít, ha szükséges. Emellett a gyógyszertárakban aktuálisan elérhető akciós ajánlatokat is átböngészhetjük benne a hozzájuk tartozó részletes termékleírásokkal együtt, vagy éppen fordítva: a termékkeresőben egy konkrét gyógyszerre rákeresve megtudhatjuk, hogy melyik patikában érhető el kedvezményesen.

 

Megelőzéstől a kezelésig

Házipatika Betegséglexikon

(iOS, Android, Google Play, Windows Phone Store)

Az orvosi diagnózist persze nem váltja ki teljesen, ám egy-egy tünet kiváltó okához segíthet közelebb kerülni a HáziPatika.com weboldal folyamatosan frissülő adatbázisa, ahol a leggyakoribb betegségeket gyűjtötték egy csokorba. A programban valamennyi betegségnél orvosszakértők ismertetik az előfordulásra, diagnózisra, okokra, tünetekre, megelőzésre és kezelésre vonatkozó információkat, melyeket az app letöltése után offline, azaz internetkapcsolat nélkül is böngészhetünk.