Természetes megoldások az allergiára

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. június 14.

Az allergia tulajdonképpen a szervezet „hisztériás” reakciója olyan anyagokra, amelyeket tolerálnia kellene. A betegség tüneteit a legtöbben kizárólag antihisztaminokkal, szteroidtartalmú orrspray-vel, szemcseppekkel kezelik, pedig léteznek alternatív módszerek is. Ezek némelyike ráadásul nem csak a szimptómákat, hanem a gyulladás okát is megszünteti.

Ferenczi Ágota írása

 

Akupunktúra

Az allergia elleni akupunktúrakezelést elsősorban a fej pontjain végzik. Tű kerül a homlokba, az orrlyukakhoz közeli területekre, a fülek porcos részébe. A kezelés 30 percet vesz igénybe, és már az első alkalom után érezhető a tünetek enyhülése. A tíz kezelésből álló kúrát célszerű a lehető legrövidebb idő alatt felvenni, utána elegendő havonta egyszer felkeresni a terapeutát pollenszezon idején.

Akiket visszarettent a tűszúrással együtt járó fájdalom, azoknál alternatív kezelésként szóba jöhet az elektroakupunktúra. Ebben az esetben az akupunktúrás pontokat egy golyóstoll hegyéhez hasonló fejű, mikroáramot kibocsátó eszközzel kezelik. Ez az eljárás teljesen fájdalommentes, ezért gyerekeknek is ajánlott. A módszer hátránya, hogy messze nem olyan hatásos, mint a tűvel végzett kezelés.

 

Immunterápia

Az immunterápia elején egészen kis dózisban adagolják az allergént a betegeknek. A mennyiséget aztán fokozatosan növelik, így a szervezet egyre inkább hozzászokik az érzékenységet kiváltó anyaghoz. A tabletták, cseppek esetében csak az első alkalommal kell orvosi felügyelet, utána a betegek önállóan, otthon szedik a készítményeket. Az injekciós terápia azonban minden esetben orvosi jelenlétet igényel.

Az immunterápia három, kivételes esetekben négy-öt évig, illetve ennyi szezonon át is tarthat. A páciensek többsége már az első évben érzi magán a javulást a pollenszezonban; közülük sokan úgy gondolják, már nincs is szükségük a soron következő kúrára. Pedig a teljes gyógyuláshoz végig kell csinálni az egész terápiát. Az utolsó szezonban elért állapot körülbelül 8-10 évig tartható fenn, ezt követően elegendő egy egyszeri, emlékeztető kúra.

 

Kineziológia

A kineziológia úgy tartja, hogy a testünk olyan, mint egy nagy emlékkönyv: bármilyen rossz vagy jó történik velünk, azt gondosan „feljegyzi” és elraktározza. A negatív hatások aztán blokkokat képeznek a meridiánokban, ahol a test energiája áramlik, ez pedig betegséget okoz. A kineziológusok feltárják azokat a lelki blokkokat, amelyek a testben, sejtmemória szinten „nyomot hagynak”, majd korrigálják az eltéréseket, így beindulnak a test öngyógyító folyamatai is.

A kineziológia szerint az allergia kialakulása mögött általában az elválás, elválasztás (válás, haláleset, szülés stb.) miatt érzett szorongás és félelem áll. Ha a terápia során fény derül a betegség okára, akkor a kineziológus a múltban átélt negatív érzelmeket átalakítja pozitívvá, így oldja azokat a blokkokat, amelyek a panaszokat okozták, és ezzel a testi tüneteket is jó eséllyel megszüntetheti.