A mozgáshiány 6 következménye

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 1.

A rendszeres sportolás mellőzése nem csak a pluszkilók gyarapodása miatt nem ajánlott, ennél súlyosabb egészségügyi kockázatokkal is számolnunk kell.

#1 Megugrik a vérnyomásunk

A vérnyomásunk magasabb azokon a napokon, amikor nem edzünk. A véredényeink mintegy két hét alatt alkalmazkodnak az ülő életmód tempójához, emiatt magasabb értékeket mérhetünk, egy hónapnyi mozgáshiány után pedig olyan eredményeket kaphatunk, mintha sosem keltünk volna fel a fotelből.

Jó hír: ha elkezdünk sportolni, a mozgásszegény életmód kellemetlen következményeitől is újra meg tudunk szabadulni!

Mindez persze megváltozik, ha újra elkezdjük izzasztani magunkat: az első edzésünk napján a vérnyomásunk már csökkenni kezd, véredényeink pedig egy hét alatt hozzászoknak a terheléshez. 1-2 hónap elteltével érrendszerünk sokkal flexibilisebb lesz, ennek köszönhetően pedig vérnyomásunk is huzamosabb ideig képes alacsony maradni.

 

#2 Megemelkedik a vércukorszint

Normális esetben a vércukrunk étkezés után megugrik, aztán elkezd csökkenni, ahogy izmaink és egyéb szöveteink felszívják a működésükhöz szükséges cukormennyiséget. De már ötnapi lustaság is elég ahhoz, hogy az étkezés utáni vércukrunk magas maradjon. Ha nem hagyunk fel az ülő életmóddal, a magasabb vércukor szív- és érrendszeri problémákat, valamint cukorbetegséget is okozhat. Rendszeres sportolás hatására azonban már egy hét után jelentősen eshet az étkezés utáni vércukor, még a kettes típusú cukorbetegeknél is.

 

#3 Gyorsabban lemerülünk

Ha két hétig mellőzzük az edzést, akár 20 százalékkal is csökkenhet VO2 max értékünk: ez a testünk által maximálisan felvehető és szállítható oxigén mennyiségét jelzi. Ez azért van, mert az izomsejtjeinkben lévő mitokondriumok, azok a minigyárak, amelyek az oxigént energiává alakítják, gyorsan leépülhetnek. Az edzés hatására viszont újra működésbe lépnek, igaz, újraaktivizálni ezeket sokkal több erőfeszítésbe és időbe kerül, mint leépíteni.

 

#4 Izmaink sorvadni kezdenek

Ha elhagyjuk az edzéseket, állóképességünknek is búcsút inthetünk, legalábbis egy darabig. Két hétnyi pihenő elég ahhoz, hogy izomtömegünk jelentősen csökkenni kezdjen, ilyenkor egyes izomrostjaink is megváltoznak annyira, hogy egyre kevésbé leszünk képesek intenzív erőhatásokat kifejteni. Persze a folyamat visszafordítható, de ehhez is idő kell, erőfeszítés és rengeteg izzadás. Heti három erőedzés szükséges tíz héten át ahhoz, hogy a gyors rostokat 22 százalékkal meg lehessen növelni.

 

#5 Felkúsznak a pluszkilók

Egy hét lustaságot követően izmainknak csökken a zsírégető képessége, anyagcserénk lelassul, ez alól pedig a profi sportolók sem kivételek. Ettől csak úgy tudunk megmenekülni, ha izzadni kezdünk – már az is sokat segít, ha csak egyszer edzünk egy héten.

 

#6 Rosszkedvűek leszünk

Két hét a partvonalon elég ahhoz, hogy kimerültek és rosszkedvűek legyünk. Kísérletek bizonyították, ha az egerek egy hétig nem mozognak, kevesebb új agysejtjük termelődik és egy útvesztőbe beengedve is sokkal rosszabban teljesítenek, mint „aktív” társaik. Nem mondunk újat azzal, hogy az edzés remek gyógyszer a depresszióra, azonnali hangulatjavulást eredményez, a mozgás pedig az agyra is remek hatással van: többek között az emlékezésért felelős hippokampusz működése is jobb, ha többet mozgunk.