11 tünet, amit a túl kevés folyadék okoz

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 4.

Víz nélkül az ember mindössze pár napig képes életben maradni, de a kismértékű dehidratáció – vagyis amikor a szervezet vízveszteséget szenved – is kisebb-nagyobb problémákat okozhat. Vegyük sorra, milyen gondokkal szembesülhetünk, ha nem iszunk elég vizet!

Ingerlékenység

Egy amerikai tanulmány összefüggést talált a negatív hangulati ingadozások és a hidratáció hiánya között. Az eredmények szerint az elégtelen folyadékfogyasztás miatt könnyen feszültté és ingerlékennyé válhatunk, talán nem véletlenül: a szervezet nem engedi, hogy jól érezzük magunkat, mert így próbálja jelezni, hogy valamiben hiányt szenved. Szóval, ha idegesnek és feszültnek érezzük magunkat, igyunk gyorsan egy nagy pohár vizet!

 

Fáradtság

Ha nem iszunk elegendő vizet, könnyen fáradtnak érezhetjük magunkat. Ennek oka, hogy a folyadékhiány miatt vérben csökken az oxigén szintje, a szívnek pedig keményebben kell dolgoznia, hogy elegendő vért és oxigént, valamint tápanyagokat tudjon juttatni a szerveknek a megfelelő működéshez, erre pedig fáradtsággal reagál.

 

Öregedés és bőrproblémák

A víz mind kívül, mind pedig belül segít fiatalon tartani a testet, a bőrnek és a belső szerveknek egyaránt szüksége van a hidratáltságra. Ha nem juttatunk elegendő vizet a szervezetünkbe, a szöveteink és a szerveink kiszáradnak, nem működnek jól, és elkezdenek öregedni is. A szervezet öregedése hozzájárul a nem megfelelő működéshez, és növeli a krónikus betegségek kialakulásának esélyét is. Emellett a bőr érzékenyebb, szárazabb lesz, ami hozzájárulhat olyan kellemetlen problémák kialakulásához, mint a bőrgyulladás vagy a pikkelysömör.

 

Magas vérnyomás

Amikor valakinek kevés víz van a szervezetében, a vére elkezd besűrűsödni. Ennek hatására a véráramlás egyre nehezebbé válik a szervezetben, így megemelkedik a vérnyomás is. A magas vérnyomás pedig nem tesz jót a szervezetnek, összefüggésbe hozható különböző szívbetegségek, valamint a stroke kialakulásával is.

 

Ízületi fájdalmak

Az ízületek rendszere igen bonyolult, állandóan mozgásban vannak, egész nap terhelés alatt állnak. Éppen ezért szükségük van vízre, hogy kellően rugalmasak maradhassanak, ne merevedjenek le és ne fájjanak – a problémamentes mozdulatokhoz nagy szükségünk van rájuk!

 

Allergia és asztma

A szervezet védelmi mechanizmusainak megfelelő működéséhez is szükség van vízre. Ha például az orr és a gége kiszárad, könnyebben kialakulnak allergiás, asztmás tünetek, és nehézzé válik a légzés.

 

Magas koleszterinszint

A test védekező mechanizmusának következtében a dehidratáció miatt megemelkedik a koleszterinszint, hogy megakadályozhassa a sejtek vízveszteségét. Ez hosszú távon viszont szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.

 

Emésztési nehézségek

Tudta?

Akár 2 százalékos folyadékvesztés is zavarokat okozhat a szervezetben!

A beleknek elegendő vízre van szükségük, hogy fenntartható legyen az egészséges bélmozgás és bélműködés, elkerülhető legyen a székrekedés, valamint az olyan emésztési problémák, mint a különböző fekélyek és a gyomorhurut, melyek kialakulásáért szintén felelős lehet a dehidratáltság.

 

Testsúlynövekedés

A szomjúság érzését sokan összetévesztik az éhséggel, emiatt nem veszik észre, hogy a szervezetük vizet kíván, nem pedig valamilyen fölösleges táplálékot. Ennek következtében a kiszáradás folyamata elindul, felborul és lelassul az anyagcsere, a plusz kalóriák plusz súlyként jelennek meg a testen, az energiaszint pedig leesik.

 

Vese- és húgyhólyag problémák

Ha nem fogyasztunk elegendő vizet, a vesékben, a húgyhólyagban és a húgycsőben elszaporodhatnak a különböző baktériumok és méreganyagok, hiszen nincs, ami kimossa őket. Ezek a szervek különösen érzékenyek a fertőzésekre, de emellett akár vesehomokot és vesekövet is okozhat, ha nem jut elegendő vízhez a szervezet, durvább esetben pedig akár le is állhat a vesék működése!

 

Halál

A kiszáradás legsúlyosabb következménye a halál! Ha a vér túlzottan besűrűsödik és nem képes megfelelően áramlani a testben, így nem jut el a szervekhez. Emiatt a szervek először elégtelenül működnek, majd leállnak, a súlyosan kiszáradt személy gyakran kómába esik, majd a szervi elégtelenségek miatt meghal.