Hogyan mossunk fogat?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 6.

A helyes fogmosás egyénfüggő, hiszen fogazatunk olyan, mint az ujjlenyomatunk – egyedi és megismételhetetlen, de léteznek általános irányelvek is, melyekkel hatékonyabbá tehetjük a fogmosást.

Mikor és mennyi ideig?

A szakértők szerint normál esetben (ha fogaink nem szorulnak különleges ápolásra) elegendő naponta kétszer fogat mosni, reggel és este. A fogmosás legalább 2-3 percig tartson, ne próbáljuk minél hamarabb letudni.

Hogyan?

Sokan még mindig abban hisznek, hogy csak erős dörzsöléssel tisztíthatják meg a fogakat kellően. Ezzel azonban többet árthatunk, mint használunk – a durva dörzsölés, súrolás elvékonyíthatja a fogzománcot, sőt az ínyt is irritálhatja! A fogkefe sörtéi önmagukban is elegendőek a lepedék fellazításához és eltávolításához, nem szükséges rányomnunk a kefét a fogakra.

 

A legfontosabb tanácsok:

  • A fogkefét 45 fokos szögben helyezzük az íny és a fogak találkozásához, majd apró, körkörös, lazító mozdulatokkal kezdjük oldani a lerakódásokat (kb. 15-20 kört írjunk le a fogkefével). Vigyázzunk, hogy ne nyomjuk erősen a fogkefét a fogakra és az ínyre!
  • Ha kellően fellazítottuk a szennyeződéseket, a fogkefével végezzünk „söprögető” mozdulatokat az íny irányából a korona felé – ezzel eltávolíthatjuk a lepedéket és a plakkokat.
  • Az előbbi módszerrel először a felső fogak és az állkapocs külső oldalát tisztítsuk meg, de nem érdemes kapkodni: a fogkefével egyszerre 2-3 fogat tisztítsunk meg.
  • A fogak belső oldaláról se feledkezzünk meg! A technika ezen az oldalon is ugyanaz: a fogkefét 45 fokos szögben helyezzük a fogak és az íny találkozásához, majd jöhet az enyhe, körkörös mozdulatokkal végzett lepedék-oldás.
  • A metszőfogak belső oldalán a legalaposabb tisztítást akkor érhetjük el, ha a fogkefét merőlegesen tartva távolítjuk el a szennyeződéseket, a már említett söprögetéssel.
  • A zápfogak rágófelületének tisztításával zárjuk a fogmosást – ezeket súrolhatjuk, de vigyázzunk, hogy ne nyomjuk túl erősen a fogkefét a fogakra.