4 egészségügyi intelem, amit érdemes megfogadni

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. augusztus 24.

Mindenki hallott már egy-két olyan tanácsot, mondást az anyukájától vagy a nagymamájától, melyek bár logikusnak tűnnek, tudományosan nem igazán támaszthatók alá. Pedig jó néhányról kiderült már, hogy igenis van bennük igazság!

Napi egy alma az orvost távol tartja.

Az almafogyasztásnak számos pozitív egészségügyi hatása van, ráadásul egész évben elérhető, olcsó és ízletes gyümölcs. A rendszeres almafogyasztás 12 százalékkal csökkentheti a szívroham és a stroke kialakulásának esélyét. Az alma természetes koleszterincsökkentőként is hat, a benne található rostok, fenolok és a kvercetin hozzájárulhatnak a bélrendszeri daganatok és a prosztatarák elleni küzdelemhez is, flavonoidjai pedig erősítik az immunrendszert. Az alma tehát több oldalról is támogatja az egészségünket, és ha nem is lehet teljesen elkerülni a segítségével a betegségeket, mindenképpen csökkentheti az orvosnál tett látogatások számát.

 

Esőben könnyebb megfázni.

Ha nyirkosak vagyunk és fázunk egyszerre (például ha megáztunk az esőben), az valóban megnövelheti a megfázás kialakulásának esélyét – derítették ki walesi tudósok. A kísérletben önkénteseket két csoportra osztottak, az egyik csoport tagjaitól azt kérték, hogy húsz percre áztassák hideg vízbe a lábukat, míg a másik csoportba tartozók üres edénybe tették a lábukat ugyanannyi időre. A kísérletet követő napokban a hideg vizes csoportba tartozók egyharmadánál alakult ki megfázás, míg a másik csoport tagjainál ez az arány mindössze 9 százalék volt. A szakemberek szerint, ha valakinek lehűlnek a végtagjai (különösen a lábai), azoknál könnyebben kialakul a betegség, főleg akkor, ha egyébként is bujkál benne a vírus.

 

Bárányokat számolva hamarabb elalszunk.

A báránykák számolása nemcsak a rajzfilmekben válik be álmatlanság ellen. Ez az monoton, viszonylag kevés koncentrációt igénylő feladat elcsendesítheti és megnyugtathatja az agyunkat, ami megkönnyíti az elalvást. Az alvással foglalkozó szakemberek szerint a bárányszámolást még hatékonyabbá tehetjük, ha ugyanazt a néhány birkát képzeljük el, amint ki-be mászkálnak egy kapun. Ez segíthet elterelni a figyelmünket az aggasztó gondokról, de nem igényel akkora koncentrációt, hogy ébren maradjunk.

 

A húsleves igazi gyógyszer.

Az otthoni gyógymódok királynője: egy tányér forró húsleves, úgy, ahogy csak az anyukánk, nagymamánk tudja elkészíteni. Meglepő módon a húsleves gyógyító hatásait több kutatás is bizonyította. A húslevesben található összetevők (mint a csirke vagy a zöldségek) segítik az immunrendszer működését, csökkentik a gyulladásokat, enyhítik a köhögést és a tüsszögést. A forró folyadék segít kidugítani az orrunkat és fellazítja a letapadt váladékot is, a fűszerek (például a gyömbér vagy a fokhagyma) pedig egyéb gyógyító hatásokkal is bírnak. A leves emellett pótolja a folyadékot és az ásványi sókat is.