Kicsi, de kellemetlen: az afta

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. szeptember 15.

Nincs ember, aki életében legalább egyszer ne tapasztalt volna fájdalmas, fekélyes hólyagot a szájüregében. De mi ez a kicsi, ám annál alattomosabb probléma?

Balla Hajnalka írása

 

Mi az afta?

Az afta főként a szájnyálkahártyán keletkező kicsi, kb. 1 cm átmérőjű hólyag, amely rendszerint felszakad, és fájdalmas, fekélyes sebet hagy maga után. A keletkező seb általában 7-10 nap alatt magától meggyógyulni.

 

Mitől alakul ki?

Kialakulásának oka ismeretlen, de összefüggésben van a fokozott stresszel, a legyengült immunrendszerrel, a tápanyaghiánnyal, az ételallergiával és a hormonális változásokkal. Nátha és influenza esetén is megjelenhet a betegség kísérőjeként. A szájüreget ért sérülés (fogkefe, fogszabályozó által okozott seb) vagy bizonyos ételek fogyasztása (citrusfélék, fűszeres, erős ételek) is elősegítheti a kialakulását.

 

Milyen tünetei vannak?

Az afta fehéres színű, piros szélű folt formájában bukkan fel a szájban. Főként a puha részeken, vagyis az ajkakon, a szájüreg belső felszínén, a nyelven, a lágy szájpadon gyakori a megjelenése, de a torok környékén is előfordulhat. Ha kidörzsölődik pl. a nyelv miatt, vagy forró, fűszeres ételek érintik, akkor a fájdalom erősebbé válhat. Súlyosabb esetekben az afta rossz közérzetet, általános levertséget, hőemelkedést és nyirokcsomó-duzzanatot is okozhat. Érdemes tudni, hogy az apró seb nem fertőző.

 

Hogyan kezelhetjük?

Ha aftánk van, fontos, hogy a végleges gyógyulásig csillapítsuk a fájdalmat és csökkentsük a gyulladást, méghozzá úgy, hogy valamilyen helyi ápoló-, bevonó szerrel kezeljük. A patikában többféle afta elleni készítmény kapható, ez lehet szájöblögető oldat, ecsetelő, kenőcs, illetve spray is. Közös tulajdonságuk, hogy enyhítik a fájdalmat és csökkentik a gyulladást. Mivel védőréteget képeznek a seb felületén, enyhítik az irritációt, így a terület könnyebben gyógyul.

 

Megelőzhető?

Az aftát nem lehet megelőzni, ám ha visszatérően jelentkezik, akkor érdemes megfigyelni a kialakulásának körülményeit: ettünk vagy ittunk-e olyan ételt illetve italt (csípőset, fűszereset, citrusosat stb.), aminek elfogyasztása után rendszerint megjelentek a kis fekélyek? Sok embernek évente többször is megkeserítik az életét az apró sebek, amelyek 1-2 hét alatt általában maguktól is meggyógyulnak. Amennyiben ennél hosszabb ideig áll fenn a probléma, akkor érdemes fogorvossal vagy fül-orr-gégésszel konzultálni, megnézetni a fogtöméseket, fogpótlásokat, eltávolíttatni a fogkövet, és jobban ügyelni az általános szájhigiéniára.

Az immunrendszer erősítésével is csökkenthetjük az afta kialakulásának a kockázatát. Pótoljuk rendszeresen a B12- és C-vitamint, juttassunk folsavat, cinket és vasat a szervezetünkbe, valamint igyekezzünk eleget aludni, hogy a védekezőképességünk hatékonyabban működhessen.