Megfázás-megelőzés 10 lépésben

Szerző:Nők Lapja Egészség
2019. szeptember 16.

Immunrendszerünk megerősítéséhez kitartó, következetes és jól felépített stratégiára van szükség, hogy elkerüljenek a betegségek.

Zádrovich Aliz írása

 

Ne dideregjünk!

Anyáink, nagyanyáink intelmei (Öltözz fel melegen!) nem csak unalomig ismételt jó tanácsok. A megfázás megelőzésében elsődleges szerepe van a megfelelő öltözködésnek. – A kínai gyógyászatból ismert öt megbetegítő elem között ott van a hideg. Öltözködjünk fel az évszaknak megfelelően, rétegesen. A szeméttel se szaladjunk le egy szál semmiben, mert akár rövid idő alatt is megfázhatnak az ízületeink. Ne álljunk kint a hidegben sokáig vékony talpú vagy szétázott cipőben – figyelmeztet dr. Mangó Gabriella háziorvos, természetgyógyász.

 

Szedjünk C-vitamint, de körültekintően!

Dr. Mangó Gabriella

háziorvos, természetgyógyász

A C-vitamin az egyik legjobb és legismertebb immunerősítő. A téli időszakban elengedhetetlen a pótlása, ha meg akarjuk előzni a betegségeket. Az viszont már egyáltalán nem mindegy, milyet választunk, és hogyan szedjük. – Megelőzésképpen napi 1000-1500 mg az ajánlott mennyiség. Mivel vízben oldódó vitamin, érdemes elhúzódó hatásút választani. A hosszú felszívódású C-vitamin nem egyszerre, hanem folyamatosan emeli a vérben a C-vitamin szintjét, így szinte egész napra biztosítja a C-vitamin ellátásunkat. Ha valakinek veseköve van, kisebb dózisút szedjen, és természetes C-vitaminnal együtt vegye be – például egy darab almával, paradicsommal, paprikával vagy citrusfélével –, mert így több fog felszívódni belőle, hatékonyabban beépül a sejtekbe, és kevesebb távozik a vizelettel – javasolja a háziorvos.

 

A D-vitaminról se feledkezzünk meg!

A D-vitamin legalább olyan fontos immunerősítés szempontjából, mint a C-vitamin. Ebben az időszakban gyakorlatilag mindenkinek D-vitamin-hiánya van, ezért nagyon fontos a pótlása. Az őszi-téli depresszió megelőzésében is segít, ha rendszeresen, napi szinten szedjük. – A D-vitamin mellé fontos a kalciumpótlás is. Elsősorban természetes formában vigyük be a kalciumot, és ne étrend-kiegészítő formájában, ugyanis olyan erős, arrogáns nyomelem, hogy nagyon sokszor magnézium, szelén- és cinkhiányt okoz a mesterséges pótlása. Sok kalcium van a dióban, a mákban, a halakban és a tojásban – mondja dr. Mangó Gabriella.

 

Pótoljuk a nyomelemeket!

Immunerősítés szempontjából kulcsszerepe van a cinknek és a szelénnek, de az már nem mindegy, hogyan szedjük őket. – A szelén és a cink kompetitív antagonistái egymásnak: azaz vagy az egyik szívódik fel, vagy a másik, ezért együtt semmiképp se szedjük őket! A cinket este érdemes bevenni, mert ellazító hatása is van. Ugyanolyan központi eleme a fehérvérsejteknek, mint a vörösvértesteknek a vas, ezért az immunrendszer munkáját segíti. A szelént reggel érdemes bevenni, mert nagyon jót tesz a méregtelenítésünknek, segíti a máj és a pajzsmirigy működését. Méregtelenítés nélkül pedig könnyebben megbetegedhetünk – magyarázza szakértőnk.

 

Szedjünk bélflórajavítót!

Köztudott, hogy az immunrendszerünk működésében központi szerepe van a bélflóránk állapotának, de nemcsak ezért érdemes ilyen készítményt szedni az őszi-téli időszakban. Kevesen tudják, hogy a szerotonin – közismertebb nevén boldogsághormon – 90 százaléka is a bélflórában termelődik, ezért a depresszió megelőzésében is segít, ha odafigyelünk a bélflórának állapotára.

 

Szaunázzunk rendszeresen!

A rendszeres, heti 1-2 szaunázás szintén nagyon jó immunerősítő – egyrészt méregtelenítő hatása miatt, másrészt azért, mert a hirtelen hőmérsékletváltozás megedzi a szervezetünket. Egy alkalommal háromszor negyedóra szaunázás bőven elég. Négynél többször ne menjünk be izzadni, mert az már megterheli a keringésünket.

 

Takarítsuk ki a felső légutakat!

A legjobb módja, hogy megszabaduljunk a felső légútban megtelepedett kórokozóktól a gőzfürdő vagy az otthoni inhalálás borsmenta- vagy kamillateával. – Egy jó kis séta a hidegben, jól felöltözve szintén remekül kitakarítja a felső légutakat – teszi hozzá a háziorvos.

 

Igyunk gyömbérteát!

A gyömbér nagyon hatékonyan erősíti az immunrendszert. Elég, ha egy csipetnyit belereszelünk belőle a gyümölcsteába, és kifejti jótékony hatását. Óvatosan adagoljuk, mert nagyon intenzív íze van!

 

Mozogjunk rendszeresen!

Nem kell, hogy túl intenzíven eddzünk. Az influenza megelőzése szempontjából inkább a rendszerességen van a hangsúly: napi legalább fél óra könnyű mozgás, pl. séta vagy kocogás szinten tartja az immunrendszerünk működését.

 

Törődjünk a lelkünkkel!

A szürkeségben hajlamosak vagyunk túlságosan is befordulni, lelkiállapotunk pedig közvetlen hatással van az egészségünkre. Minél többször vagyunk rosszkedvűek, depressziósak, annál könnyebben megbetegszünk. Figyeljünk tudatosan arra, hogy minden napban találjunk valami örömforrást: egy jó programot, egy baráti beszélgetést, egy jó könyvet vagy filmet… Ne engedjük, hogy a rosszkedv tartósan eluralkodjon rajtunk! A jókedv, a nevetés az egyik legjobb immunerősítő.