Kerüljük el az influenzát!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 7.

A telet búcsúztató farsang már javában zajlik, az influenzaszezonnak azonban még korántsem értünk a végére. A hónapok óta kevés fényhez és vitaminokban szegényebb étrendhez jutó szervezetünk egyre kevésbé képes ellenállni a levegőből támadó vírusoknak, bacilusoknak. De ne adjuk meg magunkat könnyen!

Az egészséges életmód jó alapot ad, de nem az egyedüli segítség a téli hónapok megfázásos megbetegedéseinek leküzdésére. Ha odafigyelünk a higiéniára és testünket, lelkünket is karban tartjuk, immunrendszerünk újra képes lesz a leghatékonyabb működésre.

 

Legyen saját tollunk

Bár első olvasásra meglepőnek tűnhet, ha saját tollat használunk az irodában és a hivatalos helyeken is, egyszerűen védekezhetünk a vírusok ellen. Mivel az influenzavírusok cseppfertőzéssel terjednek, könnyen átadhatók közös tárgyak használatával is. Ha ezt elkerüljük, csökkenthetjük a megbetegedés kockázatát. Ahol ez nem megoldható, rendszeresen tisztítsuk meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket, például az asztalt, a számítógép billentyűzetét, a kilincset.

 

Tartsuk tisztán a kezünket

Ne csak saját, de gyermekeink kezének tisztaságára is fokozottan figyeljünk ebben az időszakban! A megszokottnál gyakrabban mossunk kezet meleg vízzel és szappannal legalább 20 másodpercen keresztül. Ez érvényes minden köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendőkidobás után is. A legmakacsabb vírusok a levegőn még 3-4 órán át életképesek maradnak. Az alkohol bázisú kézfertőtlenítők (amennyiben legalább 60 százalékos alkoholtartalmúak) szintén hatékonyan fertőtlenítenek.

Gyermekünknek is magyarázzuk el – főleg ha még kicsi –, hogy ne érintse a szemét, ne piszkálja az orrát, ne nyúlkáljon a szájába piszkos kézzel.

 

Kerüljük a közvetlen érintkezést

Influenzás időszakban érdemes kerülni az olyan üdvözlési formákat, mint a kézfogás és a puszi, mert ezek szintén növelik a fertőződés kockázatát. Lehetőség szerint ne tartózkodjunk zsúfolt, zárt helyiségekben, például liftben. Ha lehet, tartsunk nagyobb – minimum 1 méter – távolságot a bennünket körülvevő emberektől. A zárt terek levegőjét javítsuk gyakori szellőztetéssel.

 

Ne féljünk megmozdulni

A testmozgás létfontosságú immunrendszerünk megfelelő működéséhez. A statisztikák szerint négy nőből egy egyáltalán nem végez semmilyen testmozgást, ami súlyos következményekkel járhat. A mozgásszegény életmód önmagában is akadályozza az immunrendszer tevékenységét, a pluszkilók pedig tovább súlyosbítják a helyzetet. Szakértők szerint 30 perc intenzív testmozgás kell ahhoz, hogy a fehérvérsejtek a véráramba kerüljenek, amivel az immunrendszert működésre serkenthetjük.

 

Nevessünk együtt

Kutatások igazolják, hogy a pozitív, a nevetéshez kapcsolódó érzelmek csökkentik a stresszhormonok szintjét, és aktiválják az immunrendszert. Egy építő jellegű vita szintén javíthatja az immunitást. Ha alaposan átbeszéljük a problémáinkat, olyan kedvező testi hatást érhetünk el, mintha rendszeresen edzenénk.