Napfényre szomjasan…

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 9.

Természetes, hogy a sok hideg, a korán ránk sötétedő este után alig várjuk már a napfényt és a meleget. Ha viszont egész télen rosszabb a kedvünk, aluszékonyak is vagyunk, netán falási rohamok törnek ránk, akkor valószínűleg többről van szó. Elképzelhető, hogy szezonális, vagy más néven téli depresszióban szenvedünk.

– Bár a betegség kialakulásának oka nincs teljesen tisztázva, az biztos, hogy a csökkent fénymennyiséggel van összefüggésben – mondja dr. Damásdi Katalin  háziorvos. – Agyunkban található egy kicsi mirigy, az úgynevezett tobozmirigy, amely sötétben melatonin nevű hormont választ ki. Ez a hormon hozzájárulhat a depressziós tünetek kialakulásához. Télen jóval több melatonin szabadul fel a szervezetünkben, mint nyáron, ez magyarázhatja az arra érzékenyeknél a depresszió jelentkezését.

 

De mit tehetünk a téli depresszió tüneteinek kezelésére, megelőzésére?

 

Több fényt!

A legkézenfekvőbb természetesen az, hogy a lehető legtöbb időt töltsünk fényben, mégpedig, ha lehet, természetes fényben. Ha megtehetjük, a munkánk során is helyezkedjünk úgy, hogy természetes fény érjen az ablakon keresztül. Minél több időt töltsünk kint a szabadban, például járjunk gyalog dolgozni. Valamennyit a mesterséges fény is segít, de csak akkor, ha az nem neon. Szükség esetén használjunk úgynevezett fényterápiás lámpát, ennek hullámhossza hasonlít leginkább a természetes napfényéhez.

 

Mozogjunk!

A testmozgás köztudottan javítja a közérzetet és a hangulatot. Mindenféle mozgás jó hatással lehet ránk, de az ideális az, ha a szabadban űzhető sportot választunk. Sétáljunk, fussunk, vagy a tél örömeit kihasználva síeljünk, szánkózzunk, korcsolyázzunk – és máris sokkal jobb kedvünk lesz!

 

Lazítsunk!

Teremtsünk lehetőséget a lazításra! Napi tíz-tizenöt perc, csak magunkra szánt, nyugalomban töltött idő csodákra képes. Végezzünk jógagyakorlatokat, vegyünk illóolajos fürdőt, zárjuk magunkra a hálószobaajtót, és olvassunk egy jó könyvet, hallgassunk zenét, vagy kérjük meg a párunkat, hogy masszírozza a hátunkat.

 

Nassoljunk!

A szénhidráttartalmú ételek természetes módon növelik a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin termelődését. Ezért – mértékkel – nyugodtan fogyaszthatunk belőlük. Egy kocka minőségi csokoládé ezenfelül antioxidáns hatású is, míg például a banán kalciumban gazdag nassolnivaló. A magnézium és a B-vitamin is pozitív hatással van idegrendszerünkre, ezért fogyasszunk a téli időszakban sok tejterméket, tojást, hús- és halfélét, valamint diót, céklát, aminek C-vitamin-tartalma ráadásul immunerősítő hatású.

 

Teázzunk!

Bizonyos gyógyteák is kedvezően hathatnak kedélyállapotunkra. A levendula nemcsak illóolajként, hanem tea formájában is nyugtató hatású. A borsmenta kis adagban nyugtat, nagyobb mennyiségben felfrissít, élénkít. A citromfű enyhe szorongásoldó, az orbáncfű pedig kifejezetten depresszió ellen ajánlott gyógynövény.

 

Kérjünk segítséget!

Ha a fenti trükkök egyike sem segít, és úgy érezzük, nem tudjuk leküzdeni a télen ránk törő depressziót, ne szégyelljünk segítséget kérni! A szakember segíthet annak eldöntésében, hogy szükség van-e gyógyszeres kezelésre is. Jó hír, hogy ebben az esetben sem kell állandóan gyógyszert szedni, elegendő csak a téli időszakban.