Még mindig kevesen járnak HIV-szűrésre

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 10.

Bár az itthon több nagyvárosban elérhető, korszerű terápiának köszönhetően stabil a hazai HIV-helyzet, a szakemberek szerint probléma, hogy továbbra is kevesen járnak szűrésre. A diagnosztizált fertőzöttek közül ugyanis minden negyedik ember már csak a betegség előrehaladott, AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe.

Pedig a HIV-fertőzés ma már jól kezelhető és szinten tartható: az időben kiszűrt fertőzés és szakszerű gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.

Az, hogy hazánkban alapvetően kedvező a helyzet, több tényezőre vezethető vissza, de kulcsfontosságú, hogy Magyarországon rendkívül korszerű, államilag finanszírozott kezelésben részesülnek a HIV-fertőzöttek.

Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa hangsúlyozta: „A modern terápia nagyon sokat javított a HIV-pozitív betegek életminőségén. Az elmúlt időszakban is több új, hatékony gyógyszer került be a terápiás palettába, és ma már a számos mellékhatással járó gyógyszerkoktélok helyett a csupán napi egy tablettás, egyszerűsített terápiát tudjuk alkalmazni. A korszerű, időben elkezdett kezelés mellett ma már kijelenthető, hogy aki megfelelően szedi a gyógyszereit, az gyakorlatilag nem fertőz.”

Örvendetes tény az is, hogy a HIV-terápia már nemcsak Budapesten érhető el, hiszen a korábban kizárólag főváros-központú ellátást az elmúlt években decentralizálták. Az ország déli és keleti részén élő pácienseknek nem kell a kezelés miatt a fővárosba utazniuk, mivel Miskolcon, Debrecenben és Pécsett is egy-egy ellátóközpont, úgynevezett decentrum biztosítja a térítésmentes, korszerű kezelést. A decentrumokban lehetőség van a szükséges gyógyszeres terápia kialakítására és a legkorszerűbb gyógyszerek felírására és kiváltására is.

 

Ma már jól kezelhető

Ugyancsak fontos, hogy a modern antiretrovirális terápiával a HIV-fertőzés jól kezelhető: a vírusszám a kimutathatósági határ alá csökkenthető, az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres kezelés mellett pedig nem alakul ki a betegség AIDS stádiuma.

HIV-szűrésre azért is érdemes járni, mert pozitív státusz esetén a korai szakaszban elkezdett és pontosan követett terápia mellett a HIV-fertőzöttek teljes értékű életet élhetnek: dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek, sőt akár gyereket is vállalhatnak. Másrészt ha a fertőzött személy tisztában van a betegségével – és kezelést is kap –, megszakad a vírus átadásának láncolata. A HIV ugyanis hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek.

„Eredményesen kezelhető betegségről van szó, amennyiben sikerül időben diagnosztizálni a fertőzést, és elkezdődhet a beteg kezelése – mutatott rá a szűrés életmentő szerepére dr. Szlávik János. A becslések szerint 3000-4000 főre tehető a hazai HIV-fertőzöttek száma, közülük kétezren részesülnek kezelésben. A hazai HIV-fertőzötteknek tehát mintegy 50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről.”

 

Stabilak a számok

A HIV-vel élők számával kapcsolatban az infektológus főorvos kiemelte, hogy a statisztikák szerint Magyarországon továbbra is stabilnak mondható a helyzet: tavaly 229 új HIV-fertőzöttet szűrtek ki, ami arányaiban megegyezik az idei első félév adataival. Szakértők szerint azonban aggasztó, hogy továbbra is nagyon magas azok aránya, akiket csak a betegség előrehaladott szakaszában – az úgynevezett AIDS-stádiumban – szűrnek ki. Tavaly 57 beteget jelentettek AIDS-stádiumban, tehát minden 4. fertőzött későn szembesül a betegség tényével.

A HIV-vírus felbukkanása óta eltelt három évtized alatt összesen 3900 HIV-pozitív személyt regisztráltak hazánkban – döntő többségük férfi, a nők aránya jellemzően 10% körül van – az AIDS-stádiumban jelentett betegek száma pedig a közelmúltban lépte át az ezret. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint Magyarországon tavaly 16 beteg halt bele az AIDS-betegségbe, ez a szám ugyan relatíve alacsony, de a duplája volt az előző évinek.

 

Globális probléma

Ami pedig a globális adatokat illeti: 37,9 millió HIV-pozitív él a világon, 62 százalékuk, azaz több mint 23 millió ember részesül antiretrovirális terápiában. Az Egészségügyi Világszervezet szerint tavaly 1,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal, és 770 ezren haltak meg a fertőzéssel összefüggésben. A WHO becslése szerint a HIV-vel élők 6-7%-a, körülbelül 2,5 millió ember él Európában, és közülük sokan, legalább 1 millióan nem vesznek részt a terápiás kezelésben.

A WHO kiemeli, hogy a kockázati csoportokba elsősorban a meleg férfiak, az intravénás drogot használók, továbbá a szexmunkások és ügyfeleik tartoznak, azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy minden aktív szexuális életet élő férfinak és nőnek érdemes megismernie saját HIV-státuszát.

 

A kulcs az óvszerhasználat

Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás, a fővárosban több helyszínen is: a szűrőhelyek aktuális listája megtalálható a www.hivszures.hu oldalon. Az ingyenes, gyorsteszttel végzett HIV- és hepatitis C-szűréshez sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges. A szűrőállomáson akár meg is várható az eredmény, amely körülbelül 20 perc alatt készül el.

„A megfelelő védekezés, az óvszerhasználat jelentőségét továbbra is hangsúlyozni kell – tette hozzá dr. Szlávik János. A rizikócsoportba tartozóknak rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Pozitív eredmény esetén pedig forduljanak az ellátóközpontokhoz, hiszen a korszerű terápiának köszönhetően tünetmentesen, jó életminőségben élhetnek. Az óvszer több nemi úton terjedő betegséggel szemben is védelmet nyújt, ezt azért is fontos elmondani, mert az olyan fertőző betegségek, mint a szifilisz vagy a gonorrhoea, azaz a tripper nem tűntek el, itt vannak és fertőznek.”

 

Forrás: www.hivszures.hu