Ízületvédő tippek a zord időre

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 11.

A hideg nem kíméli szervezetünket: a bolond szelek szinte „kifújják” a lelkünket, a bőrünk csak nyeli a krémeket és a testápolót, és a hőmérsékletcsökkenés hatására gyakrabban fájlaljuk ízületeinket is. Mit tehetünk télen ez utóbbiak megóvása érdekében?

A kopással, meszesedéssel járó gerinc- és ízületi bántalmakban szenvedők sokkal jobban megérzik és megsínylik a hideget, a száguldozó frontokat és a légnyomás változását – nem csoda, ha alig várják, hogy kitavaszodjon. Hogy a legminimálisabbra csökkenjenek a mínuszok alatt a gerinc, térd, csípő és egyéb ízületi panaszok, minden olyan praktikus tanács jól jöhet, ami egyrészt megóv minket a fájdalomtól, másrészt pedig minimálisra csökkenti a sérülések arányát a téli napokon, ha kimerészkedünk.

 

Kiskáté hideg napokra

  •  A friss levegőre télen is szükség van, ne kucorodjunk be hónapokra a meleg szobába, időnként merészkedjünk ki! Inkább rövidebb ideig tartson a mozgás (körülbelül 30 perc), de hetente legalább 3 alkalommal sétáljunk egy nagyot! Ha sportolunk (kifejezetten kímélő például a sífutás) odakint, a lábakat (boka, térd), a derekat és nyakat különösen melegen kell tartani, és óvni kell a csukló- és az ujjízületeket is! A sapka, sál, kesztyű, derékmelegítő ne maradjon otthon!

 

  • Ilyenkor az öltözék megválasztása a kulcs: ne legyen szoros rajtunk semmi, se a zokni, se a lábbelink, hiszen ezzel csak még jobban elszorítjuk a hideg hatására amúgy is összeszűkült ereket.

 

  • Téli lábbelink talpát ellenőrizzük: megfelelő a csúszásgátló rajta? Ha úgy ítéljük, nem elég „esésbiztos”, vigyük el cipészhez, aki felragaszt rá egy jól tapadó réteget, ami óriási segítség, ha a síkos utcán botorkálunk! Télen felejtsük el a magassarkút!

 

  • Ha levegőzés, kint tartózkodás után felmelegedtünk kissé, jöhet egy meleg fürdő, ami segít ellazulni. Télen érdemes kihasználni, hogy hazánk gyógyvizes nagyhatalom: orvosunk véleményét is kikérve keressünk fel olyan fürdőt a közelben, ahol kedvező összetételű a víz!

 

  • A kinti hideg után jótékony lehet minden melegítő krém, bedörzsölő, csalánlevél főzetéből készített borogatás vagy kámforos kence a fájlalt ízületeken alkalmazva. Reumatoid artitisz esetén ezeket a meleg „kezeléseket” viszont kerülni kell, mert a tünetek fellángolását okozhatják!

 

  • Figyeljünk arra, hogy a nagy raktározás időszakában, a hideg hónapok alatt is tartsuk súlyunkat, ugyanis a felesleges kilók az ízületek nagy ellenségei. A bőséges folyadékpótlás és rostfogyasztás éppúgy segítségünkre lesz ebben, akár a rendszeres halfogyasztás!

 

  • Az antioxidánsok pótlása télen is javít ízületeink állapotán: a C- és E-vitamin, valamint a cink, réz, vas és szelén segítenek a tünetek csökkentésében. Ha már ízületbarát összetevőkről van szó, kiemelten fontos az úgynevezett MSM, a glükozamin, a kondroitin, a hialuronsav és a kollagén.