Amikor jelez a láb

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. február 29.

Egy kis lábfájást nem mindig veszünk komolyan, pedig a lábon jelentkező tünetek akár komoly betegségekre is utalhatnak. De vajon milyen egészségügyi problémákra érdemes különösen odafigyelni?

Sajgó nagylábujj: köszvény

Az ízületekben lerakódó húgysavkristályok miatt kialakuló ízületi gyulladás első jelei a nagylábujjon mutatkoznak. A betegség kialakulásában az öröklődés éppúgy közrejátszik, mint a túlságosan bőséges, fehérjében gazdag táplálkozás, valamint az is, ha a vese nem képes elegendő húgysavat eltávolítani a vizelettel. Az ízület forróvá, duzzadttá és rendkívül érzékennyé válik a köszvényes rohamtól. A betegséggel mihamarabb orvoshoz kell fordulni, ő a fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek mellett az életmóddal kapcsolatos változtatásokra is javaslatot tesz.

 

Furcsa bizsergés: neuropátia

Az úgynevezett perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek károsodását jelzi. A tünetek ennek megfelelően leginkább a végtagokon jelentkeznek: zsibbadás, szurkáló, áramütésszerű érzés, viszketés, gyengülő érzékelés, vagy épp ellenkezőleg, a hidegre, melegre való túlzott érzékenység lehet a betegség jele. Legtöbbször a cukorbetegség szövődménye, de kialakulhat az alkoholizmus, egyes daganatos betegségek, hiányállapotok vagy mérgezések talaján is. A neuropátia kezelésénél elsősorban az idegek problémáit kell enyhíteni. Nagyon fontos része emellett a kezelésnek az izmok erősítése, a sportolás is.

 

Elszíneződött bőr: érszűkület

Amikor az oxigént és a tápanyagokat szállító erek megvastagodnak, merevvé válnak, és így csökken a környező szövetek vérellátása, az szintén jellegzetes tünetekkel jár. A karokban és a lábakban is jelentkezhet fájdalom, de a romló vérellátás jele a környező bőrfelület halvány színe vagy elszíneződése is. Az ilyen tünetekkel mihamarabb orvoshoz kell fordulni, mivel a végtagok a hidegre, melegre való csökkent érzékenységük miatt könnyebben megsérülhetnek, extrém esetben pedig akár a lábujjak üszkösödése is bekövetkezhet.

 

Meleg végtagok: trombózis

A mélyvénás trombózis igen veszélyes: ilyenkor valamelyik mélyen, vagyis nem közvetlenül a bőr alatt fekvő vénában vérrög jön létre, amely elzárja a véráramlás útját. Ha a vérrög leszakad, eljuthat a tüdőbe, és ott akár halálos tüdőembóliához vezethet. Jellemző tünete, hogy az érintett végtag, a boka, a lábfej erősen megdagad, és a bedagadt terület felett pirosság, melegség jelenhet meg. Gyakori az izomlázhoz hasonló fájdalom is, különösen az erek környékén, sőt az érintett végtag pirosasan-lilásan is elszíneződhet. Aki ilyen tüneteket tapasztal, azonnal feküdjön le, lábát polcolja fel, és hívja ki az orvosi ügyeletet – a mozgástól ugyanis leszakadhat a vérrög, és életveszélyes állapot alakulhat ki.