7 apró jel, ami komoly bajt jelezhet

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 7.

Talán nem gondolnánk, de néhány apró testi tünet akár komoly egészségügyi problémára is utalhat. Összeszedtük, melyek ezek.

Gyulladt bőr

A különböző bőrproblémák más-más gondot jelezhetnek a test működésének folyamatában. Az áll területén található hajszálerek rendellenes tevékenysége, például a rosacea az emésztőrendszer valamilyen megbetegedésére is utalhat: előfordulhat vastagbélprobléma, vagy a gyomor savtermelésének nem jó működése is.

Fontos!

Ha bármelyik problémát tapasztaljuk, ne essünk pánikba és ne végezzünk öndiagnózist, hanem keressük fel háziorvosunkat, aki valós megbetegedés esetén beutal a megfelelő szakorvosi rendelésre.

Az ekcéma és a bőrhámlás a stressz egyik következményeként jelenhet meg, ugyanígy az immunrendszer módosult működése miatt kialakuló atópiás dermatitisz, vagyis a krónikus bőrgyulladás is fokozódhat a stressz következtében.

 

Szem alatti sötét karikák

Egy kutatás szerint 98 lehetséges oka van annak, hogy a szemünk alatt sötét karika alakul ki. A legjellemzőbb ok az alváshiány, valamint gyakori kiváltó ok a stressz és a depresszió is. Ám ha tartósan tapasztaljuk a karikákat, érdemes jobban utánajárni a kiváltó okoknak. Előfordulhat ugyanis, hogy a testünk hiányt szenved egy fenol-szulfotranszferáz nevű enzimben, ami miatt nem tudja feldolgozni a szervezetbe bekerülő fenolokat és más mérgező anyagokat, ez pedig fizikai és viselkedésbeli problémákat, például hiperaktivitást, álmatlanságot, fejfájást, fáradékonyságot, agresszivitást is okozhat.

 

Szájüregi gyulladások

Sokaknak okoznak problémát a különböző szájüregi gyulladások, fájdalmas sebek és fekélyek. Ezek leggyakrabban a stressz és a szervezet legyengült állapota miatt alakulnak ki. Ám ha nem csak időnként, hanem gyakran megjelennek ilyen sebek a szánkban, és lassan gyógyulnak, akár olyan súlyos problémákra is utalhatnak, mint a cöliákia (lisztérzékenység), valamint a torok- vagy a szájrák.

 

Elváltozások a körmön

A köröm rendkívül jól jelzi a szervezet állapotát, esetleges sérüléseit. A hosszanti barázdák kialakulásának okai között előfordulhat vashiány vagy keringési zavar, míg a keresztirányú barázdák fertőzéses betegségről, vérszegénységről, tápanyaghiányról tanúskodhatnak. A fehér foltok gyomor-, bél- vagy vesebetegség tünetei is lehetnek.

 

Hajhullás

Ha csak néhány szál hajunkat veszítjük el naponta, az teljesen normális. Viszont ha túlzott hajhullást tapasztalunk, akkor lehetséges, hogy valamilyen pajzsmirigyproblémánk van, de a stressz, a vérszegénység, valamint a hirtelen súlyváltozás is okozhatja a hajhullást.

 

Vérző íny

A fogínyvérzés egyértelmű jele az ínybetegségeknek, például az ínygyulladásnak és az ínysorvadásnak. Tartós és rendszeres ínyvérzés esetén olyan komoly betegség is állhat a háttérben, mint a leukémia.

Kihulló szempillák

Egy-két szempilla elvesztése még nem probléma, főleg azoknál a nőknél, akik rendszeresen használnak szempillaspirált. Ám ha gyakran és több szál szempillánk hullik ki, komolyabb bajra gyanakodhatunk. A túlzott szempillavesztés orvosi neve madarózis, és pajzsmirigyprobléma meglétére utalhat.