Gyors és egyszerű egészségvédő tippek

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 13.

Az egészség nem idő és energia függvénye, hanem inkább a tudatosságé és az odafigyelésé. Néhány apró, egyszerű praktikával könnyen hozzájárulhatunk saját és szeretteink egészségéhez!

Együk meg az alma héját

Bár nem ez az alma legfinomabb része, érdemes mégis héjastul enni a gyümölcsöt. Kutatások igazolták, hogy a héj olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amely gátolja az emlőben, a májban és a vastagbélben kialakult rákos sejtek növekedését és terjedését is. A szakemberek azonban azt is javasolják, hogy csak nagyon alapos mosás után fogyasszuk héjastól az almát, hogy ne vigyünk be káros növényvédő és permetszereket a szervezetünkbe.

 

Nyújtsunk

Érdemes minden nap legalább 5 percet szánni a strechingre, vagyis az izmok nyújtásra. Ez ugyanis nem csak a test rugalmasságát és feszességét eredményezi, hanem az izomerőt is képes fokozni. A nyújtás ellazítja a feszes izmokat, megakadályozza azok megrövidülését, ezáltal könnyebb mindennapi és sportmozgást tesz lehetővé, növeli a mozgástartományt, ami az izmok fejlődését, erősödését is segíti.

 

Csókolózzunk

A csókkal nem csak párunk iránti szeretetünket fejezhetjük ki, de a fogaink egészségét is megőrizhetjük a segítségével. Fogorvosok szerint ugyanis a csókolózás beindítja a szájban a nyáltermelést, ami letisztítja a fogakról azokat a baktériumokat, amelyek fogszuvasodást okozhatnak. Természetesen azért a csókolózás nem helyettesíti az alapos fogmosást.

 

Ellenőrizzük, jól hűt-e a hűtőnk

Figyeljünk oda a hűtőszekrényünk hőmérsékletének beállítására: érdemes alacsonyabbra (hidegebbre) állítani a készülék hőfokszabályzóját, mint 4 fok. E fölött ugyanis könnyen elkezdenek szaporodni azok a baktériumok az élelmiszereken, amelyek akár ételmérgezést, gyomor- vagy bélfertőzést okozhatnak.

 

Fel a fejjel

Figyeljünk arra, hogy helyes testtartással éljük mindennapjainkat, akár ülő, akár álló vagy fizikai munkát végzünk. Ne toljuk előre a fejünket, hanem tartsuk egyenesen: képzeljük azt, hogy a fejünk tetejéhez egy kábel van rögzítve, amivel a plafon felé húzzák azt, illetve figyeljük, hogy a füleink egy vonalban legyenek a vállainkkal. Ezzel a testtartással megelőzhetjük a fejfájást, ugyanis így nem nyomjuk össze az idegeket és izmokat a nyak és a koponya találkozásánál.

 

Teázzunk naponta

Igyunk meg minden nap egy-két csésze zöld teát, mert rengeteg előnyös hatása van a szervezetre. Élénkít, segít szinten tartani a koleszterinszintet, valamint a rák kockázatát is csökkentheti. Japán kutatások szerint pedig a mentális egészség és a kognitív funkciók, tehát a figyelem, emlékezőképesség, gondolkodás jó állapotának fenntartásához is hozzájárulhatunk a zöld tea tudatos és rendszeres fogyasztásával.

 

Lélegezzünk mélyeket

A lassú, mély hasi légzés segítségével csökkenthetjük a változó korban esetlegesen ránk törő hőhullámok gyakoriságát. A kutatók szerint az ösztrogén szintjének csökkenése mellett a stressz is szerepet játszik a hőhullámok kialakulásában. A mély légzés azonban aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, amely válaszul segít ellazítani a testet: lassul a szívverés, csökken a vérnyomás, ellazulnak az izmok. Üljünk kényelmesen, csukjuk be a szemünket, lélegezzünk mélyet az orrunkon keresztül, tartsuk bent picit a levegőt, majd a szánkon keresztül fújjuk ki, közben érezzük, hogy a hasunk minden egyes levegővételkor emelkedik, majd kifújáskor süllyed. Ha rosszul érezzük magunkat, feszültek vagyunk, ez a módszer hamar segít a közérzetünk javításában.