Számítsuk ki ideális testsúlyunkat!

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 15.

A nyár közeledtével egyre többen vágnak bele valamilyen diétába vagy fogyókúrába, hogy megszabaduljanak az utolsó pluszkilóktól. De honnan tudhatjuk, mikor érte el a mérleg nyelve az ideális számot? A BMI mellett két másik mérőszám is a segítségünkre lehet abban, hogy reális célt tűzzünk ki magunk elé.

Bár az egészséges testsúly, illetve az elhízás mértékének megállapítására legtöbbször a testtömegindexet (BMI) alkalmazzuk, az orvosok számára sokkal árulkodóbb lehet egészségi állapotunkról a haskörfogatunk értéke. Ennek oka, hogy csak az utóbbiból következtethetünk a szervezetünkben felhalmozódott zsírszövetek mennyiségére, ami jelentősen növelheti többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását.

Hogyan mérjük a haskörfogatot?

A pontos mérés érdekében vegyük le pólónkat, ingünket és lazítsuk meg az övünket. Fújjuk ki a levegőt (de ne húzzuk be a hasunkat), majd a bordáink és a csípőnk között félúton futtassuk körbe magunk körül a mérőszalagot és olvassuk le az eredményt. Nőknél 80 cm, férfiaknál 94 cm feletti érték esetén érdemes ellenőriztetni a koleszterin- és vércukorszintet, valamint a vérnyomást.

Több kutatás is alátámasztotta már, hogy a normál és alacsony testsúlyú személyek esetében a haskörfogat értékéből sokkal jobban lehet következtetni a cukorbetegség jövőbeli kialakulására, amiben jelentős szerepet játszik a szervek között megbújó, úgynevezett zsigeri zsírszövetek emelkedett aránya. Ebből a szempontból a hasüregben lerakódó zsír a legveszélyesebb, ezért az alma alkatúak táborába tartozó (azaz a hasi hízásra hajlamos) nőknek és férfiaknak érdemes kiemelt figyelmet fordítani az ideális testsúly elérésére és megtartására.

 

Mennyi az annyi?

Ha a BMI értéke is becsapós lehet, akkor hogyan lehet kideríteni, kinek mi lenne az ideális testsúlya? Ennek pontos megállapítására a derék-csípő arányt használhatjuk – bár ezzel sem mérhetjük pontosan a test izom-zsírszövet arányát, mégis precízebb képet kaphatunk általa arról, mennyi pluszkilótól lenne érdemes megszabadulnunk. Ez a hányados egyszerűen kiszámítható: mérjük meg hozzá derekunkat a legvékonyabb pontjánál (legtöbbször a köldök felett), valamint csípőnket annak legszélesebb pontjánál, majd a két számot ebben a sorrendben osszuk el egymással. Nők esetében az ideális érték 0,8, míg férfiaknál 0,9 alatt van.