Mit tehetünk az alvási bénulás ellen?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. március 31.

Ha az éjszaka közepén egy rémálomból felriadva azt gondoljuk, hogy ennél már nem lehet rosszabb, akkor bizonyára még nem hallottunk az alvási bénulásról.

Sóti Ármin írása

 

Az alvási bénulás az egyik legfélelmetesebb jelenség, amit életünk során megtapasztalhatunk, ezért nem árt néhány dolgot tudni róla.

 

Mi az az alvási bénulás?

Ha az éjszaka közepén felébredünk, és azt vesszük észre, hogy képtelenek vagyunk mozogni és beszélni, akkor alvási bénulással van dolgunk. A bénulás mellett a jelenség járhat hallucinációkkal, mellkasi nyomásérzéssel vagy fuldoklással is.

 

Kiknél fordulhat elő?

Az alvási bénulást bárki tapasztalhatja, de a pszichés gondokkal küszködőknél nagyobb eséllyel fordul elő. Az alváshiány vagy a rendszertelen alvási rutin szintén növelheti az előfordulás esélyét. Sőt, egyes kutatások szerint a háton alvók gyakrabban tapasztalnak alvási bénulást.

 

Mit tehetünk ellene?

Fontos, hogy minden éjjel eleget aludjunk és kipihenjük magunkat. Ne aludjunk a hátunkon, mert leggyakrabban abban a pozícióban érzékelhetjük jelenséget. Vezessük le a stresszt mielőtt elalszunk meditációval vagy egyéb nyugtató tevékenységekkel. Ha pedig mégis arra ébrednénk, hogy bénultan fekszünk az ágyunkban, ne essünk pánikba! A jelenség, bár félelmetes, teljesen ártalmatlan, és legtöbbször nem tart tovább egy percnél.