Atkától a pollenig: mi okozhat allergiás tüneteket?

Szerző:Nők Lapja Egészség
2020. április 3.

Allergiát ugyan több tucat anyag is okozhat, közülük csupán néhány olyan akad, amely tömegek életét nehezíti meg. Megnéztük, melyek ezek, és azt is, hogyan enyhíthetjük az általuk okozott panaszokat.

Pollen a javából

A pollenallergiát viszonylag könnyű felismerni, hiszen a virágpor az évnek szinte mindig ugyanabban az időszakában szóródik a levegőbe. Emiatt leginkább arra kell figyelni, ha ugyanabban az időszakban tüsszögünk, folyik, dugul és viszket az orrunk, könnyezik és viszket a szemünk – mondja dr. Balogh Katalin allergológus. Mint tőle megtudtuk, ezen tünetek kezelésére alapvetően kétféle módszer létezik: a tüneti és az oki.

Tipp

A tüneti kezelés megkezdéséhez tudni kell, mikor kezdődik az adott pollenek „szezonja”. Ebben segít a Köpönyeg.hu oldal ÁNTSZ-jelentésekre épülő pollentérképe és pollennaptára, amelyből kiderül, éppen melyik növény pollenje hol és milyen koncentrációban van jelen a levegőben.

– A tüneti kezelésnél az a legfontosabb, hogy az elsőként választandó készítmény korszerű, helyi hatású, nem felszívódó szteroid orrspray legyen. Ez utóbbiak mellett fontos szerepet játszanak az antihisztamin-készítmények is, amelyeknek ma már roppant széles a tárháza. Az allergia oki kezelése az allergén immunterápia. Ennek lényege, hogy a betegeknek nagy dózisban – injekciósan vagy a nyelv alá tehető cseppekkel vagy tablettákkal – adagolják az allergén anyagokat, hogy azzal immuntoleranciát alakítsanak ki.

 

Tányérban a probléma

Tipp

Ha felmerül a táplálékallergia gyanúja, ki kell vizsgálni, milyen élelmiszer okozhatja, és el kell kerülni a fogyasztását. A probléma felderítését különösen akkor nem szabad halogatni, ha az allergiás roham súlyosnak bizonyul, azaz bedagad az ajkunk és a szemünk is. Ez esetben azonnal orvoshoz kell fordulnunk, mert ilyenkor már fönnáll a súlyos allergiás reakció veszélye is.

A legsúlyosabb allergiás reakciókat a táplálékallergiák váltják ki. – Ez a típusú túlérzékenység gyakran okoz keringési és légzési zavarral járó anafilaxiás sokkot. Az ilyen reakciók előfordulása inkább gyermekkorban gyakori, legjellemzőbb kiváltó oka pedig a tej, a tojás és a mogyoró. Felnőttkorban más a helyzet, akkor ugyanis már inkább egyes zöldségekre, gyümölcsökre és tengeri finomságokra lehetünk túlérzékenyek – hangsúlyozza Balogh doktornő.
Mint mondja, ezen allergiák leggyakrabban bőrkiütéseket, valamint szem- és ajakbedagadást okoznak. Sorrendben ezen panaszokat követik a légúti tünetek, míg a gyomor- és bélrendszeri tünetek a harmadikak a rangsorban.

 

Mérges rovarok

A rovarok csípése szintén súlyos allergiás tüneteket válthat ki. – Ezek legenyhébb fokozata az, amikor a csípés körül fél-egy órán belül alakul ki gyorsan múló, de nagy kiterjedésű duzzanat – mondja Balogh doktornő, majd hozzáteszi, hogy ezek miatt rendszerint nem kell aggódni.

Tipp

Akit egyszer megcsípett egy darázs, és allergiás tüneteket produkált, annak azért is érdemes orvoshoz fordulni, hogy a későbbiekben megfelelő elsősegély-gyógyszerekkel előzhesse meg a tünetek kialakulását.

– Aggódni akkor kell, ha a tünetek a csípéstől távol jelennek meg, és dagadni kezd a szemünk és a szánk. Ha mindehhez légúti panaszok is csatlakoznak, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ez ugyanis már a keringés összeomlása előtti utolsó lépcsőfok – hangsúlyozza szakértőnk.

 

 

Szárnyaló poratka

Tipp

Poratka-allergia esetén már nem megfelelő normál porszívó, mivel az visszajuttatja a levegőbe a fölszívott por egy részét – és azzal együtt az allergén anyagokat. A hepaszűrős készülékek ezt viszont már megakadályozzák. A másik fontos dolog, hogy a szobában lévő textileket vagy tüntessük el, vagy pedig – beleértve az ágyneműt is – 60 fokon mossuk.

A poratka ugyancsak gyakori allergén, panaszokat ráadásul egész évben okozhat. Ez esetben a különbség inkább a tünetek napszakonkénti megjelenésében van. – A porallergiások tünetei napközben tűrhetőek, éjszaka viszont már más a helyzet. Ha ugyanis lefekszenek aludni, gyakran ébrednek arra, hogy orruk teljesen eldugult, nem kapnak levegőt, netán köhögnek és fulladnak – sorolja a tüneteket az allergológus. A panaszok kezelése ez esetben azért egyszerűbb, mert sokszor elég lehet a régi bútorok és szőnyegek eltávolítása, a lakás berendezéseinek megfelelő tisztítása.

 

 

Veszélyes szőrmókok

Tipp

Ha kinti cicánk van, elegendő egy külön ruhát tartanunk, amelyet azonnal leveszünk, miután a kertben az állattal játszottunk. Ugyancsak hasznos, ha olyan elektrosztatikus lábtörlőt szerzünk be, amely megakadályozza, hogy a cipőtalppal szőrt hordjunk be a lakásba.

A macskaszőr, valamint az állat nyála és vizelete szintén erősen allergén, ráadásul, ha a bőrhöz ér, a légúti panaszokon kívül bőrtüneteket, csalánkiütést is okoz. A problémák megelőzésére és enyhítésére ráadásul nem is igazán van mód, az egyetlen megoldás az, ha nem tartunk cicát. Mint Balogh doktornőtől megtudtuk, ennek oka az, hogy jóllehet vannak olyan gyógyszerek, amelyek macskaszőr-allergia ellen is jók, de azokat 12 hónapon át folyamatosan kellene szedni. És bár ezek a készítmények pár hónapig szedve teljesen ártalmatlanok, éveken át, az év minden napján használva már nem azok.

 

 

Penészes probléma

Tipp

Érdemes figyelni a kültéri penészre is, ez áprilisban jelenik meg, az általa okozott panasz pedig hasonlít a pollenallergiáéhoz.

penészgomba-allergia egyáltalán nem gyakori, diagnosztizálni pedig rettentően nehéz. – Ennek oka, hogy a pozitív bőrteszt önmagában nem elég, mindig a beteg tüneteit és a tesztet kell összefüggésbe hozni, azaz meg kell találni köztük a kapcsolatot – mondja szakértőnk. Mint tőle megtudtuk, ezen allergiák megelőzése viszonylag egyszerű, a beltéri penész lelőhelyét könnyű felfedezni. Fontos, hogy a fürdőszobát, a vizesblokkok környékét, a bútorok mögötti területeket, valamint az ablakok alatti falrészeket rendszeresen tisztítsuk. Ugyanez a helyzet a cserepes virágokkal – sőt mivel azok földjében rendszerint van penész, a legjobb, ha ezek be sem kerülnek a lakásba.

 

 

Macerás fémjeink

Tipp

A nikkelallergiának létezik oki kezelése is, az úgynevezett nikkel-deszenzitizáció. Ennek során legalább egy évig nikkel-szulfát tartalmú kapszulát kell szednünk annak érdekében, hogy tüneteink enyhüljenek.

A fémek közül a nikkel-szulfát vált ki leggyakrabban allergiát. – E túlérzékenység nőknél gyakoribb, fiatalabb korban a piercingviselés is fokozza a kialakulás kockázatát. Ugyanez a helyzet a fogszabályzóval, ami miatt szintén gyakran alakul ki allergia. Nikkel tartalmú ékszerek, óracsatok, farmergombok és nyakláncok a velük érintkező bőrfelületeken ugyancsak okozhatnak viszketést, és megjelenhetnek miattuk ekcémás bőrtünetek is – mondja szakértőnk, majd folytatja: – Az ilyen tünetek megelőzésének legegyszerűbb módja az, ha távol tartjuk bőrünktől az allergén fémeket.

 

További érdekességekért lapozza fel a Nők Lapja Egészség magazint!

Digitalisan kapható ITT.